10:01 / 21.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Britanski obavještajci: Zastalo rusko napredovanje prema Kijevu

Kijev

Kijev

Foto: Serhii Nuzhnenko / REUTERS

Napredovanje ruskih snaga prema Kijevu sa sjeverozapadne strane je zastalo, objavila je britanska obavještajna služba u ponedjeljak. 

Ruske granate pogodile su kuće i trgovačku četvrt u kijevskom naselju Podil kasno u nedjelju, pri čemu je poginulo najmanje osam osoba, prema podacima ukrajinskih vlasti.

- Nema govora o nikakvoj predaji, polaganju oružja, kazala je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk u odgovoru na ruski ultimatum o predaji Mariupolja.

- Već smo o tome obavijestili rusku stranu, kazala je Vereščuk, kako prenosi Ukrajinska pravda.

Ukrajina i zapadne zemlje navode da ruske snage prošloga tjedna nisu ostvarile veći napredak, već su se koncentrirale na topničke i raketne napade, često na urbana središta.

Velika većina ruskih snaga i dalje je udaljena više od 25 kilometara od središta Kijeva, procjenjuje britanska vojna obavještajna služba.

- Nastavljaju se žestoke borbe sjeverno od Kijeva, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

- Snage koje napreduju iz smjera Hostomela prema sjeverozapadu odbacio je snažni ukrajinski otpor, dodaje se.

Najteže je stanje u Mariupolju, čiji stanovnici imaju malo hrane, vode i struje te su pod stalnom paljbom ruskog topništva.

Humanitarna kriza u Mariupolju povećava pritisak na europske lidere da uvedu jače sankcije Moskvi, piše Reuters.

Rusija je ponudila otvoriti humanitarne koridore iz grada od 10 sati u ponedjeljak ako vojska preda grad.

Rusija i Ukrajina više su puta prethodno postigli dogovor o humanitarnim koridorima, a međusobno se optužuju za kršenje dogovora.

Vereščuk je kazala kako je više od 7 tisuća ljudi evakuirano iz ratnih zona u nedjelju, od čega više od pola iz Mariupolja.

Istaknula je i da vlada planira poslati gotovo 50 autobusa u ponedjeljak za daljnje evakuacije.

Lideri zemalja članica Europske unije sastat će se ovoga tjedna kako bi razmotrili oštrije sankcije Rusiji, uključujući embargo na uvoz nafte.

Joe Biden će sudjelovati u Bruxellesu na NATO samitu, sastanku lidera članica EU-a te na sastanku skupine G7.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!