Vučić hrvatskim vlastima: Samo vi radite svoj posao

17.07.2022.

10:28

Autor: Hina/HRT/V.G.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages / PIXSELL

Novi diplomatski skandal između Hrvatske i Srbije. Prema dostupnim informacijama, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je planirao posjetiti Jasenovac i Pakrac, ali bez bilo kakve službene najave, pa mu je ulazak u Hrvatsku zabranjen. 


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagirao je u nedjelju na odluku hrvatskih vlasti da mu zabrane posjet logoru Jasenovac objavom na Instagramu: "Samo vi radite svoj posao! Živjet će srpski narod i nikada neće zaboraviti!"

Vučić je uz to objavio fotografiju Jasenovca.

Brnabić: Vučić odgodio posjet Jasenovcu radi dobrih odnosa Srbije i Hrvatske

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio tijekom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odgodio taj posjet "radi dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske, prenijela je beogradska novinska agencija Beta.

- Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje ići, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatan presedan, rekla je Brnabić na televiziji Pink i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto "gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine tisuća Srba, jedini logor za djecu" na tlu Europe za koji ona zna, i da je ondje htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje tog posjeta, što je najavila jedna članica Europske unije, "ne skandal, već mnogo više".


- Vučić će sad tražiti službeno posjet pa da vidimo te europske vrijednosti, rekla je Brnabić, ocijenivši da odgađanje njegova posjeta Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti "nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku".

video thumb

Vulin najavio posebni režim za sve hrvatske dužnosnike

Tim povodom oglasio se i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Prema njegovim riječima, od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica morat će posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole. 

Selaković: Zabrana zastrašujuća, razmotrit ćemo protumjere

Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković nazvao je u nedjelju zastrašujućom odluku hrvatske Vlade da ne dopusti privatni posjet Jasenovcu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i najavio da će Beograd donijeti odluku o protumjerama.

Selaković je na izvanrednoj konferenciji za novinare pročitao notu hrvatskog MVEP-a u kojoj je objašnjeno stajalište o Vučićevu privatnom posjetu, navodeći da je uzvraćeno notom hrvatskoj strani, ali da ju je otpravnica poslova Veleposlanstva RH u Beogradu odbila primiti.

- Ministarstvo vanjskih poslova Srbije šokirano je protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom MVEP-a Hrvatske kojom se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjuje dolazak u Jasenovac, rekao je Selaković.

On je novinarima pročitao notu srpske strane u kojoj je navedeno da se "na temelju arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti".

Selaković je za odluku Zagreba rekao da je "ne samo skandalozna, već i zastrašujuća" te da je "nečuveno i nevjerojatno da se to događa nakon Drugog svjetskog rata".

- Vlada Srbije donijet će odluku o protumjerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opće prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, naglasio je Selaković.

Podsjetio je da je u prethodnih godinu dana registrirano više od 700 ulazaka nositelja diplomatskih i službenih putovnica Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, navodeći da su među visokim dužnosnicima Hrvatske bili i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik u Uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Milan Bošnjak.

U tom smislu MVP Srbije "zadržava pravo" primjereno odgovoriti na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo očekuje da će situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsjedniku Srbije "biti brzo razriješena".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!