Srbijanska ministrica otkazala posjet Hrvatskoj, oštra regiranja u Srbiji

17.07.2022.

14:51

Autor: Hina/HRT

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović

Foto: A.K./ATAImages / PIXSELL

Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je u nedjelju službeni posjet Zagrebu zbog stajališta hrvatske vlade o planiranom privatnom posjetu predsjednika Srbije Jasenovcu, a brojni ministri, stranke i institucije oštro su reagirali na poruke hrvatskih vlasti.

Mihajlović se u utorak u Zagrebu trebala sastati s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, a kao glavna tema razgovora najavljena je regionalna suradnja i povezivanje plinskim interkonekcijama.


Sastanak je, kako navodi Mihajlović, bio organiziran s ciljem da se razgovara kako da "kroz konkretne projekte i suradnju" dvije zemlje povećaju energetsku sigurnost cijele regije i da zajedno idu u susret izazovima 21. stoljeća".


- Umjesto da pokažemo poštivanje prema svim žrtvama i tražimo načine da zajedno gradimo bolju budućnost, kao što radi Srbija, ovakvim potezima se samo vraćamo u prošlost i onemogućava se unapređivanje odnosa dviju država u oblastima gdje itekako postoji potreba da surađujemo, navela je u pisanoj izjavi Mihajlović.


U redakcije beogradskih medija stižu službena priopćenja ministara, organizacija, stranaka i institucija u kojima se oštro osuđuje stajalište MVEP-a o privatnom posjetu Aleksandra Vučića Jasenovcu, a odluka hrvatskih vlasti naziva se "antieuropskom", "anticivilizacijskom", te "najvećom sramotom u Europi poslije Drugog svjetskog rata".


Ministar obrane Nebojša Stevanović drži da "na put predsjedniku Srbije da položi cvijeće u Jasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države i to članice EU".


- I neka se ne pravdaju nekim protokolarnim razlozima, jer se tako još grublje rugaju jasenovačkim žrtvama, ocijenio je Stefanović.


Ministrica kulture i informiranja Maja Gojković istaknula je da stajalište službenog Zagreba "otvara pitanje odnosa aktualnih hrvatskih vlasti prema ustaškim zlodjelima i srpskom narodu danas".


- Ovakav postupak zabrane njegovanja sjećanja ne samo da je vandalsko produbljivanje rana, već je jednak pokušaju brisanja tragova povijesti, istaknula je Gojković.


U poruci ministrice za europske integracije Jadranke Joksimović istaknuto je da zabranom Vučiću Hrvatska "šalje veoma zabrinjavajuće poruke na više razina - od remećenja prava slobode kretanja, dobrosusjedskih odnosa, poglavito u kontekstu eurointegracijskog procesa, kao i regionalne suradnje, pomirenja i, općenito, unaprijeđene međusobne komunikacije".


Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić zabranu posjeta nazvao je kršenjem "brojnih pravnih i civilizacijskih principa i normi", ocijenivši kako stajalište Zagreba "svjedoči o tome do koje je mere neoustaštvo prisutno u značajnom dijelu hrvatske političke elite, i ne samo u toj sferi".


Izvanparlamentarna Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, čiji je dužnosnik nekoć bio aktualni predsjednik Srbije Vučić, zatražila je da "Srbija odmah uskrati gostoprimstvo hrvatskom veleposlaniku u Beogradu koji je odbio primiti diplomatsku notu" srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, ocijenivši da se takav čin "u diplomaciji smatra neoprostivim skandalom". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!