Grlić Radman: Vučićev posjet provokacija Srbije, a ne iskren čin

17.07.2022.

12:12

Autor: HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

- Zrinjevac je u petak poslao prosvjednu notu Srbiji zbog planiranja nenajavljenog posjeta Jasenovcu, što je kršenje protokola jer je predsjednik države štićena osoba i dolazak Aleksandra Vučića trebao se pripremiti, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman.


- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je u petak notu u Beograd, rekao je Grlić Radman novinarima u Zagrebu.

Nije želio ni potvrditi ni zanijekati da je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac osoba koja je izvijestila Vladu.

- Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz prethodni posjet Donjoj Gradini, posjetio i spomen-područje Jasenovca, Pakrac, ne znamo još koja mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima, što je neuobičajeno u komunikaciji. Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog dužnosnika smatramo da je neprihvatljiv, rekao je Grlić Radman.


- Mi smo uručili srbijanskom veleposlanstvu notu u petak poslijepodne kad smo doznali da srbijanska strana još uvijek ne namjerava obavijestiti hrvatske vlasti o svom dolasku.

Pročitao je "najvažniji odlomak" iz te note:

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH podsjeća da prigodom planiranja svakoga posjeta stranih dužnosnika vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana. Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta RH jest za nas neprihvatljiva, rekao je Grlić Radman.

- I naravno da je mi doživljavamo nedobronamjerno imajući  u vidu da smo shvatili da takav dolazak nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motiviran činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba u Srbiji, a prije formiranja srbijanske vlade. Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije, što smo uvijek isticali, na koncu to je europska praksa i nitko više kao Vlada i premijer Plenković nije pokazao uključivost, toleranciju, pružio je ruku u iskrenom dijalogu. Srbija koja se još uvijek nije suočila s prošlošću, dodao je Grlić Radman.

- Tko više nego Hrvatska u europskom kontekstu može biti uzor kada je u pitanju uključenost nacionalnih manjina i zaštita njihovih prava, s obzirom na to činjenicu da je srpska manjina itekako uključena. 

- Ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba. To isto tako zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi kada prelazimo granice, najavljujemo to diplomatskim putem, a to znači slanjem note. Ovdje se to nije dogodilo. Ne mogu se granice prelaziti samo tako. Ako govorimo o normalizaciji odnosa, iskrenom dijalogu, onda su se trebali dogoditi takvi razgovori kako bi se takav jedan posjet mogao dogoditi.

Upitan smatra li to političkom provokacijom Srbije, Grlić Radman odgovorio je potvrdno.

- Smatramo provokacijom upravo iz činjenice da su ovdje žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića i dobiti dodatne političke bodove u kontekstu formiranja vlade, objasnio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!