Brod "Razoni" stigao u Istanbul

02.08.2022.

19:46

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Brod "Razoni"

Brod "Razoni"

Foto: Serhii Smolientsev / REUTERS

Prva pošiljka ukrajinskih žitarica odobrena od početka rata 24. veljače stigla je večeras pred sjevernu obalu Istanbula na Crnome moru, javlja agencija AFP.


Teretni brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je jučer ujutro iz Odese, na jugu Ukrajine, s 26.000 tona kukuruza namijenjenog Libanonu i treba provesti noć usidren u blizini turske obale. Sutra ujutro međunarodna ekipa će ga pregledati na ulazu u Bospor, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Ovo je prvi izvoz odobren na temelju ugovora koji su Ukrajina i Rusija uz posredovanje Turske i UN-a potpisale 22. srpnja u Istanbulu kako bi se deblokirale ukrajinske luke i stabiliziralo tržište hrane.

Brod dug 186 metara približio se obali malo prije 19,00 sati po mjesnom vremenu (18,00 sati po srednjoeuropskom), izvijestili su fotografi i video novinari AFP-a.

Pregled broda koji traži Moskva kako bi se uvjerila da ne prevozi oružje, obavit će "izaslanstvo sastavljeno od turskih, ruskih, ukrajinskih i UN-ovih predstavnika, nakon čega će Razoni nastaviti plovidbu", rekao je novinarima turski admiral Oezcan Altunbulak, čelnik Zajedničkog koordinacijskog središta koje nadgleda operacije.

Svi se pitaju je li to početak rješavanja svjetske krize koja je nastala zbog nedostatka žitarica u nekim dijelovima svijeta. Brod Razoni bio je na nemirnom moru, plovidba je bila problematična. Iako su prognostičari predviđali lijepo vrijeme i brod je danas tijekom popodneva trebao stići u Istanbul, gdje ga je trebala pregledati međunarodna inspekcija, vjetar i valovi učinili su svoje.

- Zbog nevremena i otežanih uvjeta plovidbe, brod Razoni neće uploviti u Istanbul u predviđeno vrijeme. No, svi članovi inspekcije, a riječ je o predstavnicima Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a obavit će svoju zadaću bez obzira na vremenske neprilike, izjavio je kontraadmiral Ozcan Altunbulak, turski predstavnik u međunarodnoj inspekciji.

Ukrajinske vlasti pratili su vijesti neprekidno. Ovaj brod prava je prekretnica, omogućit će izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište, a riječ je o gotovo tri milijuna tona. Uspješan izvoz znači i punjenje državne blagajne, a novac u proračunu omogućuje borbu protiv ruske agresije.

- Teško je predviđati uspjeh daljnjeg izvoza žitarica, ali dobra je vijest da je brod isplovio, da je luka u Odesi spremna, da brodovi čekaju na ukrcaj. Ako se to dogodi i brodovi krenu, bit će to početak rješavanja svjetske krize vezane za distribuciju žitarica. Sada sve ovisi o stranama koje su potpisale sporazum, kaže Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Iz Moskve stižu slične vijesti - i oni zadovoljni razvojem događaja. Tvrde kako žele sudjelovati u rješavanju problema distribucije žitarica.

- U petak će predsjednici Putin i Erdogan razgovarati o brojnim problemima, ali i njihovu rješavanju. Obojica predsjednika pozdravljaju razvoj događaja u luci Odesi i nadaju se da je to tek početak redovite isporuke žitarica diljem svijeta, poručio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

No, dok s jedne strane Moskva govori o miru i suradnji, barem u organizaciji pomorskog prijevoza žitarica, u ostatku Ukrajine itekako koristi svu raspoloživu vojnu silu.

- Nekontrolirano i nezakonito naoružavanje režima iz Kijeva koje provodi Zapad ugrožava cijelu ovu regiju. No naše vojne snage vrlo preciznim napadima stalno uništavaju njihovo oružje čim stigne na ukrajinsko tlo, ističe Sergej Šojgu, ruski ministar obrane.

Pa tako prema posljednjim podacima ruska vojska intenzivira napade na gotovo cijeloj crti razdvajanja. No unatoč svemu, bitnog napretka nema, bojišnica je postojana, a rat se sve više pretvara u iscrpljivanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!