17:23 / 02.08.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Broj zaraženih u svijetu prešao 18 milijuna

-

-

Foto: - / -

U Australiji imaju oko 17 tisuća oboljelih i 200 umrlih. Victoria je proglasila izvanredno stanje.
Broj zaraženih u svijetu prešao je 18 milijuna, a umrlih je 690 tisuća. Najveća žarišta su Sjeverna i Južna Amerika. Pogođene zemlje pandemiju pokušavaju suzbiti različitim pristupima, ali rezultata još nema. Australska država Victoria proglasila je izvanredno stanje.

Uveden je noćni policijski sat, nastava u školama i na fakultetima ponovno se održava putem interneta, vrtići se zatvaraju, samo jedan član kućanstva smije tijekom dana u nabavu najpotrebnijih namirnica. Police trgovina u Melbourneu su poluprazne.- Za područje Melbournea bit će uvedena dodatna ograničenja. Stanovnici mogu napustiti dom samo iz četiri razloga, neće se smjeti udaljavati više od pet kilometara od kuće, rekao je premijer australske države Victorije Daniel Andrews.

Unatoč dobrim rezultatima na početku pandemije, sada se u Australiji bolest ubrzano širi. Imaju oko 17 tisuća oboljelih i 200 umrlih.

U svijetu najviše smrtnih slučajeva s obzirom na broj stanovnika i dalje ima Belgija. U pokrajini Antwerpen sve je više novooboljelih pa vlasti apeliraju na posjetitelje neka ne dolaze.

- Gotovo polovina zaraženih u jednom danu u Belgiji je u Antwerpenu. To znači da je žarište ovdje, naglasila je guvernerka belgijske pokrajine Antwerpen Cathy Berx.

Belgija je proširila popis europskih područja iz kojih posjetitelji nisu dobrodošli.

Francuska smatra rizičnima 16 zemalja pa u zračnim i morskim lukama testira putnike koji iz njih dolaze. Da bi uopće mogli ući u zemlju, moraju biti državljani Francuske ili ondje živjeti. 

O problemu nezaposlenosti zbog ove zdravstvene krize govorio je papa Franjo.

- Bez posla obitelj i društvo ne mogu napredovati. Siromaštvo i nezaposlenost jesu i bit će problem razdoblja poslije pandemije, a za njegovo rješavanje potrebno je mnogo solidarnosti i kreativnosti, naglasio je papa Franjo.

Na afričkom kontinentu gotovo je milijun slučajeva zaraze koronavirusom. Zbog pandemije afričke zemlje izgubile su dosad oko 55 milijardi dolara prihoda u turizmu. Znatne gubitke bilježi i Kenija koja otvara svoje granice za turiste iz inozemstva.

- Obnavljanje međunarodnog zračnog prometa za nas je veoma važno. Možemo početi prodavati aranžmane, a vi možete doći i uživati, rekao je iz kenijsko udruženje turističkih djelatnika Fred Kaigua.

Strani gosti predstavljaju zdravstveni rizik, ali zatvorene granice uništavaju kenijski turizam. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!