12:28 / 13.04.2021.

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Brojne zemlje počele ublažavati epidemiološke mjere

Pandemija ne posustaje

Pandemija ne posustaje

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Cijela Europa bori se s trećim valom zaraze. Ipak, neke su zemlje odlučile ublažiti mjere. Najvažnija utrka je ona u brzini cijepljenja.


Iako je zemlja teško pogođena trećim valom, češka vlada, na temelju dobrih statističkih podataka, odlučila je ublažiti mjere. Dopustili su slobodno kretanje u cijeloj državi, ali i dalje strogo brane masovna okupljanja. Tako od danas na svim javnim površinama ne smiju biti više od dvije osobe zajedno na istom mjestu.

- Naši su stručnjaci vrlo jasni, upozoravaju da još nije vrijeme za masovna okupljanja, sve dok se ne cijepi većina stanovništva. Ne želimo ulaziti u nove rizike, rekao je Petr Arenberger, češki ministar zdravstva.

I susjedna Bosna i Hercegovina počela je ublažavati restrikcije. U Sarajevu su otvorene terase kafića i restorana. Na opće veselje cijele populacije.

- Drugi put imamo otvaranje nakon "lockdowna" i drugi put imamo tu neku sreću koja se nalazi kod zaposlenika i kod mene kao vlasnika. Nadamo se da je ovo i posljednji put, poručio je Salmir Buco, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Dugo očekivano otvaranje doživjeli su stanovnici Londona. Poznat po noćnom životu, britanski glavni grad opet je spreman za brojne goste. No ipak postoji određeni oprez.

- Mogu vam reći iskreno da sam pomalo bio nervozan pri dolasku u pub. Nisam znao što očekivati nakon toliko vremena provedenog u stanu, rekao je jedan gost puba.

Je li ovaj treći val i posljednji, pitanje je koje muči cijeli svijet. Na redu su stručnjaci.

- Kraj pandemije još je daleko. No, vjerujte, imamo mnogo razloga za optimizam. Podaci u posljednja dva mjeseca pokazuju da cijepljenje daje konkretne rezultate, istaknuo je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije.

Na redu su proizvođači i dobavljači cjepiva. O njihovu djelovanju, u ovom trenutku, najviše ovisi borba s pandemijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!