Austin: I dalje bez odluke o zrakoplovima za Ukrajinu

14.02.2023.

19:52

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/S.M.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i general Mark A. Milley

Američki ministar obrane Lloyd Austin i general Mark A. Milley

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Pitanje mogućeg slanja borbenih zrakoplova Ukrajini i dalje je otvoreno nakon sastanka u utorak pedesetak zemalja o koordinaciji slanja oružja toj zemlji. Nemam danas nikakvih novosti o zrakoplovima, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je predsjedavao sastankom kontaktne skupine za obranu Ukrajine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane NATO-a.

Američki ministar Austin je naglasio da SAD neće sprečavati Poljsku ili neku drugu zemlju jer su to odluke koje donose nacionalne vlasti. 

Nizozemska uzima vrlo ozbiljno zahtjev Ukrajine za F-16, rekla je nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren dolazeći na sastanak.

- Ukrajina je vrlo svjesna da je to nešto za što treba vremena, dodala je. Borbeni zrakoplovi, rekla je, nisu usporedivi s borbenim tenkovima koji će biti isporučeni Ukrajini u narednim mjesecima.

Slovačka je prošli tjedan najavila da će razmotriti mogućnost slanja svoih MiG-ova 29 u Ukrajinu. Njemački ministar obrane Boris Pistorius naglasio je važnost pružanja obuke i streljiva ukrajinskoj vojsci usred rasprave o potencijalnoj opskrbi Kijeva borbenim zrakoplovima.

- Samo Njemačka do sada je već osigurala posebnu obuku za 1200 ukrajinskih vojnika na sustavima naoružanja, rekao je Pistorius u Bruxellesu.

Pistorius je rekao da je veliki izazov u sljedećih nekoliko mjeseci za Ukrajinu ne izgubiti zračni prostor od ruskih zračnih snaga i izbjeći još jače bombardiranje i napade na kritičnu infrastrukturu. Pozvao je obrambenu industriju da pojača kapacitete za proizvodnju streljiva.

Norveški ministar obrane Bjrn Arild Gram najavio je da će njegova zemlja poslati osam tenkova Leopard 2 Ukrajini. To se obećanje nastavlja na ono Njemačko o slanju 14 takvih tenkova, kao i tri iz Portugala. 

Druge zemlje, poput Španjolske, složile su se načelno da će poslati tenkove ali nisu rekle koliko. 

Italija i Francuska zajednički su najavile, rekao je Austin, da će poslati ukrajini protuzračni sustav SAMP/T. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je da se Ukrajini pošalje više streljiva kao i da se oružje koje je obećano što prije isporuči.

Sastanak Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu i sastanak ministara obrane NATO-a


Na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, kojim je predsjedao američki ministar obrane Lloyd Austin, razgovaralo se konkretno o oružju koje je potrebno Ukrajini. Na tom je sastanku bio i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov koji je argumentirao što je i zašto sve Ukrajini potrebno. Govorio je i o stanju na bojišnici u Ukrajini. Bilo je riječi i o borbenim zrakoplovima koje Ukrajina traži, ali za sada nijedna država nije izrazila spremnost da Ukrajini dostavi te zrakoplove, kazala je novinarka HTV-a Jasna Paro javljajući se za središnji Dnevnik iz Bruxellesa.

Povećao se broj država koje su obećale Ukrajini dostaviti tenkove, pa ih je sada ukupno 15. Artiljerijsko oružje i oklopna vozila za Ukrajinu su spremne dostaviti 22 države, a pet država najavilo je poslati sustave za protuzračnu obranu. Općeniti je zaključak da Ukrajina ne smije ostati bez oružja.

Na drugom sastanku, ministara obrane NATO-a, razgovara se o Ukrajini, ali i o jačanju vojne industrije u državama članicama te većoj proizvodnji oružja i streljiva. Ondje je i ministar obrane Mario Banožić. Na margini NATO-vog ministarskog sastanka Banožić je s talijanskim kolegom Guidom Crossetom razgovarao o suradnji na području zračnih snaga s naglaskom na sposobnost nadzora zračnog prostora te suradnji u području pomorskih snaga u kontekstu razvoja sposobnosti protuminskog djelovanja.

video thumb

- Pitanje dostave ratnog zrakoplovstva Ukrajini u ovom trenutku nije najhitnije, ali se o njemu sve vrijeme raspravlja. Saveznici se savjetuju o tipu sustava koje treba poslati Ukrajini. S tim u vezi napredujemo. S vremenom se razvio tip potpore koju dajemo Ukrajini. I nastavit će se mijenjati onako kako se bude razvijao ovaj rat, izjavio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.   

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!