13:01 / 07.02.2020.

Autor: D.M./Hina/HRT

Brže otkrivanje koronavirusa - za sve kriv ljuskavac?

Foto: ilustracija, Grgo Jelavić/PIXSELL

Foto: ilustracija, Grgo Jelavić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kineski znanstvenici ustvrdili su da je ljuskavac, sisavac kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor koronavirusa.
Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Hong Kongu objavio je da je razvio bržu dijagnostičku metodu za otkrivanje koronavirusa. Znanstvenici navode da novi uređaj, s najnovijom tehnologijom mikrofluidnih čipova, može otkriti virus u samo 40 minuta, u usporedbi s trenutno korištenom metodom polimerazne lančane reakcije (PCR) koja traje sat i pol do tri sata.

-
Smrt kineskog liječnika koji je upozorio na virus izazvala bijes javnosti
- Dva nova slučaja koronavirusa u Italiji i Britaniji, širi se zaraza na kruzeru
- Šestero Hrvata zadržano i na kruzeru u Hong Kongu

Genom novog soja koronavirusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 posto s onim zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Xinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci "najvjerojatniji domaćin" virusa.

- Posljednje otkriće bit će od velikog značaja za prevenciju i kontrolu podrijetla virusa", objavio je na službenim stranicama poljoprivredni fakultet Sveučilišta South China koje je predvodilo istraživanje. No, profesor veterinarske medicine na Sveučilištu u Hong Kongu Dirk Pfeiffer, upozorio je da se konačni zaključci o tome mogu donijeti samo ako se usporedi prevalencija (koronavirusa) između različitih vrsta na temelju reprezentativnih uzoraka.

Meso ljuskavca smatra se delicijom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svjetski fond za zaštitu prirode. Koronavirus je u Kini usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30 tisuća. Vjeruje se da je epicentar zaraze tržnica u Wuhanu u središnjoj provinciji Hubei gdje se prodaju i divlje životinje.

Neovisni znanstvenici izrazili su dvojbe u valjanost rada kineskih kolega koji su objavili da je epidemija koronavirusa u Kini možda prenesena sa šišmiša na čovjeka putem ilegalne trgovine pangolinima.

Johnatan Ball, profesor molekularne virologije na britanskom Sveučilištu u Nottinghamu rekao je da je istraživanje kineskog sveučilišta zanimljivo no nejasno je "jesu li ugroženi pangolini doista rezervoar".

- Trebali bismo vidjeti sve genetske podatke da dobijemo punu sliku o tome kako su povezani ljudski virus i virus pangolina, zatim trebamo dobiti sliku o proširenosti virusa u pangolina i konačno o tome jesu li uopće bili prodavani na tržnici u Wuhanu, rekao je.

Dirk Pfeiffer, profesor veterinarske medicine na sveučilištu u Hong Kongu također smatra da su potrebna duga istraživanja da bi se utvrdila povezanost između koronavirusa i pangolina.
Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!