Cijeli SAD pozorno prati Kansas koji glasa o pobačaju

02.08.2022.

13:04

Autor: HRT/Hina/AFP

Glasovanje u Kansasu

Glasovanje u Kansasu

Foto: Gabriella Borter / REUTERS

Birači u američkoj saveznoj državi Kansasu izlaze danas na birališta na prvo veće glasanje o pobačaju otkad je Vrhovni sud u lipnju odbacio zakon koji ga je omogućavao na federalnoj razini. Rezultati će imati velike posljedice za same stanovnike Kansasa, koji će odlučiti žele li zadržati pravo na pobačaj iz tradicionalno konzervativnog ustava te savezne države.

Ovo glasanje smatra se ispitom za pravo na pobačaj diljem zemlje. Savezne države gdje većinu drže republikanci kreću u nametanje strogih zabrana pobačaja nakon odluke Vrhovnog suda o odbacivanju presude Roe v. Wade. Druge države, poput Kalifornije i Kentuckyja, glasat će o tom pitanju u studenome, kad su i izbori za Kongres na polovici mandata, za koje se i republikanci i demokrati nadaju da će mobilizirati svoje pristaše oko pitanja prekida trudnoće.

Glasanje u Kansasu vodi se oko presude tamošnjeg Vrhovnog suda iz 2019. kojom se zagarantiralo pravo na pobačaj, trenutno do 22. tjedna trudnoće. 

Parlament te savezne države s republikanskom većinom nakon te odluke predstavio je amandman za odbacivanje tog ustavnog prava, s ciljem vraćanja upravljanja tim pitanjem pod kontrolu zastupnika. U protivnom kampu aktivisti su kampanju prozvali loše prikrivenim pokušajem potpune zabrane pobačaje konzervativni parlament već je predstavio mjeru koja bi zabranila abortus bez iznimki, osim u slučaju silovanja, incesta ili prijetnje za život majke.

Ashley All, glasnogovornica organizacije zagovornika prava na izbor Kansans for Constitutional Freedom, rekla je kako bi taj amandman zadao udarac osobnoj autonomiji.

Sve oči uprte u Kansas

Zagovornici prava na pobačaj iz Kansasa zabrinuti su zbog situacije u susjednim državama Oklahomi i Missouriju, dvjema od osam saveznih država koje su uvele gotovo potpunu zabranu pobačaja, osim u slučaju silovanja i incesta. Indiana, smještena na srednjem zapadu, svoju strogu zabranu uvela je u subotu.

Rezultati glasanja u Kansasu zadat će snažan udarac jednoj od dviju strana ove iznimno polarizirajuće debate u američkom društvu, pa ju s velikom pozornošću prati cijeli SAD.

Kansas je tradicionalno uporište republikanaca koji zagovaraju strože zakone o pobačaju, no anketa iz 2021., koju je provelo sveučilište Fort Hays, pokazala je da manje od 20 posto stanovnika te savezne države smatra da bi pobačaj trebao biti ilegalan, čak i u slučajevima silovanja i incesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!