13:15 / 31.10.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

COP26 počeo pozivom na hitnu akciju

Konferencija u Glasgowu

Konferencija u Glasgowu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Popraćen dramatičnim upozorenjima znanstvene zajednice zbog eskalacije klimatske krize, Svjetski sastanak na vrhu o klimi (COP26) počeo je u škotskome gradu Glasgowu.

Na poziv Ujedinjenih naroda predstavnici vlada 200 zemalja razgovarat će dva tjedna o tome kako čovječanstvo još može zaustaviti ubrzano globalno zagrijavanje planeta i zadržati ga na dopuštenoj razini. Organizatori očekuju 25.000 sudionika, a među njima su tisuće novinara i aktivista za očuvanje planeta.

Organizacije za zaštitu okoliša i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazili su žaljenje što brojne države nisu pripremile ambicioznije planove za borbu protiv globalnog zatopljenja u dvije godine, od zadnje UN-ove konferencije za klimu u Madridu te što mnoge odugovlače s odbacivanjem fosilnih goriva. 

Na konferenciji o klimi COP26 do 12. studenoga predstavnici vlada iz cijelog svijeta, a iz Hrvatske stiže premijer Andrej Plenković, trebali bi definirati zajedničke politike i mjere kao odgovor na klimatsku krizu te ispuniti obećanja s prethodnih sastanaka na vrhu sažeta u Pariškom sporazumu iz 2015.

Čovjek je svojim djelovanjem odgovoran za zagrijavanje atmosfere zbog rastućih emisija plinova s učinkom staklenika, a posljedice su češće i ekstremnije vremenske nepogode. Primjeri za to su nedavne poplave u Njemačkoj, suše u Sahelu u Africi i razorni požari u Kaliforniji i Rusiji. Borba protiv klimatskih promjena jedna je od glavnih tema sastanka u Rimu koji okuplja šefove država i vlada skupine 20 industrijskih najsnažnijih zemalja svijeta. Međutim, nade da će političari okupljeni u Rimu odaslati snažan signal konferenciji u Glasgowu raspršile su se zbog neslaganja sudionika te u završnoj deklaraciji još nema jasnog vremenskog roka za postizanje "nulte emisije" stakleničkih plinova ni dogovora i ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Zemlja je već toplija za oko 1,1 stupanj Celzijev u usporedbi s predindustrijskim razinama, a ponegdje su te razine i veće, primjerice u Njemačkoj 1,6, piše njemačka agencija dpa.

Na pariškoj konferenciji o klimi prije šest godina međunarodna zajednica dogovorila je da će globalno zagrijavanje ograničiti na maksimalno 2 stupnja ili 1,5. Do danas strategije i planovi koje su države podnijele nisu dovoljni.

Druga važna tema konferencije u Glasgowu je financiranje štete i gubitaka nastalih globalnim zagrijavanjem, napose u siromašnim državama. Guterres je pozvao G20 da ispuni prethodnu obvezu usmjeravanja 100 milijardi dolara godišnje kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da se nose s rastućim problemima povezanima uz klimatske promjene.

Papa Franjo, koji je očuvanje planeta stavio u sam vrh svog pontifikata, uputio je poruku političkim čelnicima da budućim generacijama pruže konkretnu nadu donošenjem radikalnih odluka na klimatskom sastanku na vrhu u Glasgowu. Vatikan onamo šalje izaslanstvo, no 84-godišnji Papa će izostati zbog operacije koju je imao ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!