12:46 / 30.06.2020.

Autor: T.D./Hina

Crna Gora otvorila zadnje pregovaračko poglavlje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Pregovori o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji otvoreni su u lipnju 2012. Ona je najdalje otišla u europskim integracijama od svih zemalja zapadnog Balkana.
Crna Gora je u utorak otvorila zadnje preostalo poglavlje u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, i sada joj preostaje rad na zatvaranju poglavlja, kojih su trenutačno zatvorena samo tri.

Pristupni pregovori podijeljeni su u 35 poglavlja, ali se pregovora u njih 33. Crna Gora sada ima svih 33 poglavlja otvorena, ali je do sada zatvorila samo tri. Zadnje pregovaračko poglavlje koje je u utorak otvoreno bilo je poglavlje 8 - Tržišno natjecanje.

Otvoreno je na konferenciji o pristupanju na kojoj su EU predstavljali hrvatska veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy i glavni direktor Opće uprave za pregovore o proširenju i za susjedstvo Christian Danielsson.

Pregovori o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji otvoreni su u lipnju 2012. Ona je najdalje otišla u europskim integracijama od svih zemalja zapadnog Balkana. Osim Crne Gore, pregovore od 2014. vodi još i Srbija, koja je dosad otvorila manje od polovice pregovaračkih poglavlja.

Sjeverna Makedonija i Albanija u ožujku su dobile zelene svjetlo za otvaranje pristupih pregovora. Bosna i Hercegovina još nema status kandidata za članstvo, a najlošije stoji Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!