Crna Gora: Stupanj pripravnosti policije podignut, Dan žalosti u nedjelju

05.05.2023.

14:20

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages / PIXSELL

Nakon dvije tragedije i dvaju masovnih ubojstava u Srbiji crnogorska policija je podigla stupanj pozornosti, kazao je crnogorski ministar unutarnjih poslova Filip Adžić.

On je istaknuo da je pooštrena kontrola nošenja oružja i izdavanja dozvola.

Po saznanju o događanjima u Srbiji održao sam kolegij s direktorom Uprave policije i kompletnim vodećim timom. Jutros je kompletna Uprava policije podignuta na veći stupanj pozornosti i u ovom kontekstu pratit ćemo sva dpgađanja, kazao je Adžić.

Sve postrojbe policije će, kako je kazao Adžić, biti na većoj razini pozornosti kada je riječ o praćenju osoba koja bi mogle izazvati probleme.

Istaknuo je da su naložene rigorozne kontrole kada je riječ o izdavanju dozvola za oružje, ali i kontrola onih koji već imaju oružje i produžavaju dozvole.

Pojačat ćemo i sve aktivnosti prije početka turističke sezone, ali u sezoni. Policija poduzima sve što je njenoj nadležnosti, kazao je Adžić.

Premijer Dritan Abazović najavio je da će vlada Crne Gore u nedelju proglasiti Dan žalosti zbog tragičnih događaja u Srbiji.

- Moguće da će biti dva dana žalosti. Danas sam htio da kolege nakon ovog obavijestim da ćemo to uraditi. Na ovaj način upućujem sućut obiteljima stradalih i ozlijeđenih u ovom nevjerojatno tragičnom događaju koji se dogodio dva puta u kratkom razdoblju u Srbiji, rekao je Abazović.

U Srbiji su se u razmaku od dva dana dogodila dva masovna ubojstva, jedno u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a drugo u Mladenovcu, u kojima je ubijeno 16, a ranjena 21 osoba.

Svjetski mediji izvještavajući o događajima u Srbiji ističu kako su masovne pucnjave izuzetno rijetke u toj zemlji, koja ima vrlo stroge zakone o oružju, ali je posjedovanje oružja u zemlji među najvišima u Europi.

Navodi se također da je zapadni Balkan preplavljen ilegalnim oružjem nakon ratova 1990-ih te da je 2019. procijenjeno da u Srbiji ima 39,1 komad vatrenog oružja na 100 ljudi, što je treće mjesto u svijetu, iza SAD-a i Crne Gore. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!