Cvrtila o Kosovu: Možemo očekivati još napetih situacija

15.10.2021.

07:54

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/B.A./HRT

Vlatko Cvrtila

Vlatko Cvrtila

Foto: REUTERS/Laura Hasani / U mreži Prvog/HRT

Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.

Akcija kosovske policije na suzbijanju krijumčarenja potaknula je reakcije srpskog stanovništva i incidente u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.


Direktor Radio televizije Kim iz Čaglavice Isak Vorgučić rekao je da je situacija još od jučer mirna.


- S obzirom na to da predstoje izbori, ne očekuje se da će se ponoviti takvi nemiri, dodao je.


- Što se tiče Beograda, mislim da oni nemaju namjeru da se ovo produbljava, rekao je Vorgučić.


Rekao je i da je Beograd potpuno nemoćan što se tiče zaštite Srba na Kosovu te da su Srbi praktički prepušteni Prištini, a u slučaju sjevera, prije svega, zaštiti NATO-a.


Profesor političkih znanosti s AAB Sveučilišta u Prištini Neđmedin Spahiju rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi zadržati zategnuto stanje na sjeveru Kosova ne bi li imao što više argumenata u Bruxellesu kako bi što skuplje prodao priznanje Kosova.


Stručnjak za međunarodne odnose i rektor Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila rekao je da u budućnosti može biti sličnih incidenata, možda i manjih, ali koji će biti interpretirani ili izazvati puno veće tenzije.


Istaknuo je da Vučić pitanje Kosova uvijek može upotrijebiti za unutarnje političke borbe.


- On ima sljedeće godine izbore, sigurno će odugovlačiti bilo kakve razgovore o nekim rješenjima na Kosovu jer bi morao možda pristati na neka rješenja koja mu se ne bi sviđala, rekao je Cvrtila, dodavši da je moguće očekivati ozbiljnije razgovore nakon izbora u Srbiji.


- Možemo očekivati u budućnosti još napetih situacija koje će dublje stvarati tenzije i koje će otežavati sve ono što će u budućnosti biti važno u pregovorima. Jer to se jedino pregovorima može riješiti, poručio je.

Cvrtila je rekao da Vučić iskorištava ono što je trenutno geopolitički interes Rusije u regiji, da bude prisutna i da pokaže svoju snagu kao velike sile u vrlo kompleksnom području.


- Naravno da Rusija u tom smislu nema interes pridonositi rješavanju, nego kompliciranju situacije, dodao je.

Rekao je i da se Vučić oslanja na Rusiju i Kinu, iako Srbija puno više investicija prima iz EU-a nego iz tih država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!