12:10 / 02.05.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kaos u Indiji, Europljani prosvjeduju zbog ograničavanja kretanja

Belgija

Belgija

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Iz Indije vijest o novom crnom rekordu - više od 3 i pol tisuće umrlih četvrti dan zaredom. Ukupni broj zaraženih u toj zemlji popeo se na 19 i pol milijuna. Tamošnji je zdravstveni sustav, naravno, preopterećen, a najveći problem je nedostatak medicinskog kisika.


Razorni val epidemije u Indiji dodatno je ubrzalo više od 400 tisuća novih slučajeva u posljednja 24 sata. U teško pogođenom glavnom gradu New Delhiju produljena je karantena za još jedan tjedan, kako bi se zaustavila eksplozija zaraze koja doseže nove svjetske rekorde u broju oboljelih i umrlih. Samo u travnju zaraženo je oko sedam milijuna Indijaca, no stvarni broj zapravo je mnogo veći.

- Najbrojnija smo, druga najmnogoljudnija nacija na svijetu. Ali još nema planiranja i organizacije kakve bismo trebali imati. Jer koronavirus je ovdje već godinu dana, a mi to i dalje ne uspijevamo pojmiti, rekao je Devaraj, vozač.

Iako je Indija najveći svjetski proizvođač cjepiva, kronično ga nedostaje, pa je privremeno zaustavljen sav izvoz AstraZenece kako bi se cijepilo što više stanovnika. Do sada je primijenjeno oko 150 milijuna doza kojima je cijepljeno 11 i pol posto stanovnika od njih milijardu i 300 tisuća. Samo 25 milijuna Indijaca primilo je obje doze. Forum znanstvenika koji je osnovala vlada, još početkom ožujka upozorio je indijske dužnosnike na novu i zarazniju varijantu koronavirusa koja je zavladala u zemlji, no oni su propustili postrožiti restriktivne mjere.

Neke europske zemlje ublažavaju zabrane, nadajući se da će potaknuti gospodarstvo oslabljeno zbog epidemioloških mjera. U Nizozemskoj je ponovno dopušteno kupovati u svim trgovinama. U gradove uz granicu s Njemačkom i Belgijom pohrlili su stanovnici tih zemalja.

- Velika je gužva, no lijepo je što su trgovine opet otvorene. Mislim da je previše ljudi, zamara ovo čekanje, ali sve je u redu, kazala je jedna žena.

Ograničenja kretanja koja su na snazi u mnogim europskim državama i dalje izazivaju prosvjede. U Turskoj je uhićeno više od 200 prosvjednika, a policija je novinarima sprječavala snimanje.

Suzavcem je francuska policija rastjerivala prosvjednike na više od 300 skupova organiziranih iako je u zemlji na snazi lockdown.

U Bruxellesu je belgijska policija suzavcem i vodenim topovima zaustavljala zabavu više tisuća sudionika na zabranjenom Boom partyju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!