Dodik ponovno pozivao na ujedinjenje Srba, SAD ga upozorio da vodi RS prema uništenju

09.01.2023.

15:31

Autor: HRT/A.V./Hina

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je u ponedjeljak zagovarao jedinstvo Srba iz BiH i Srbije, a iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu upozorili su ga da svojim separatističkim izjavama i postupcima vodi RS "k uništenju". 

Dodik je ujedinjenje Srba zagovarao u govoru tijekom parade organizirane u Istočnom Sarajevu u povodu 9. siječnja koji vlasti RS-a slave kao dan tog entiteta iako je Ustavni sud BiH dvjema presudama označio obilježavanje tog dana neustavnim jer se time vrijeđaju osjećaji Hrvata i Bošnjaka kao žrtava masovnih etničkih progona.


- Nikada Srbi ne smiju dopustiti bilo kakav oblik organiziranja osim srpske nacionalne države, a to su RS i Srbija s kojom imamo pravo biti integrirani sukladno međunarodnom pravu, istaknuo je u govoru Dodik ustvrdivši da RS ne prijeti nikomu, ali da prostor tog entiteta pripada samo Srbima jer su ga oni i stvorili.

Kazao je da je Republika Srpska ostala u BiH samo zato što je morala, a predstavnike međunarodne zajednice nazvao kriminalcima koji pokušavaju Srbima ukrasti slobodu. Istodobno, Ustavni sud BiH nazvao je "lažnim i inkvizicijskim".


Lamentirajući nad poviješću, Dodik je i bosanskog kralja Tvrtka proglasio "nesumnjivo Srbinom".


Pred Dodikom i drugim dužnosnicima iz reda bosanskih Srba, kojima se pridružio i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić zajedno sa sinom srbijanskog predsjednika Danilom Vučićem, prodefiliralo je oko dvije tisuće sudionika parade među kojima je bilo više od 700 naoružanih policajaca koje su pratili oklopni transporteri.


Dodikovu nacionalističku i separatističku retoriku, baš kao i njegovu odluku da u povodu obilježavanja 9. siječnja dodijeli odličje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oštro je osudilo veleposlanstvo SAD-a u BiH.


U izjavi veleposlanstva istaknuto je da je odličje Putinu, koji je odgovoran za agresiju na Ukrajinu i stradanje tisuća civila, dokaz da Dodik odbacuje euroatlantske vrijednosti, baš kao što obilježavanjem 9. siječnja kao protuustavnog praznika gura RS "na opasan put".


- Republika Srpska će uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti, stoji u objavi američkog veleposlanstva na Twitteru.

Bećirović i Komšić osudili Dodikove poruke


Istodobno s paradom u Sarajevu organiziran je skup pod nazivom "9. siječnja - put u genocid" čiji su pokrovitelji bili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. Na tom su skupu, koji je organizirao Arhiv Federacije BiH, predavači predstavili činjenice o zbivanjima povezanim s odlukom čelnika Srpske demokratske stranke (SDS) prevođenih Radovanom Karadžićem da 1992. proglase separatističku tvorevinu i tako pokušaju nasilu zadržati BiH u sastavu krnje SFRJ pod dominacijom Srbije.


Bećirović je istaknuo kako je bitno prisjetiti se da je proglašenje "srpske republike BiH" u siječnju 1992. bio čin pravnog i političkog nasilja vođen velikosrpskom ideologijom, što je u konačnici dovelo do genocida nad Bošnjacima. Upozorio je da treba biti oprezan jer ta je politika i danas živa pa joj se mora odlučno suprotstavljati.


- I međunarodna zajednica mora zaustaviti destruktivne politike koje veličaju osuđene ratne zločince, kazao je Bećirović. Pritom je i oštro osudio Dodikovu odluku da odlikuje ruskog predsjednika Putina nazvavši to neviđenom civilizacijskom sramotom.

Komšić je pak poručio političarima iz RS-a da taj dio BiH nikada neće postati dijelom Srbije, koliko god oni to pokušavali učiniti.


- Vrijeme je da kažemo Dodiku i separatistima da nećemo dati ništa jer ionako imaju previše, kazao je Komšić poručivši Dodiku da mu nije pametno provocirati sukobe jer bi u njima mogao izgubiti sve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!