11:19 / 25.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Dogovorena proizvodnja ruskog cjepiva u Srbiji

Sputnjik V

Sputnjik V

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Ruski Fond za izravne investicije (RDIF) i srbijanski Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak objavili su u četvrtak da su postigli dogovor o proizvodnji ruskog cjepiva Sputnjik V protiv koronavirusa u Srbiji koja bi mogla započeti do svibnja u postrojenjima Torlaka, prenijela je agencija Tanjug.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u jugoistočnoj Europi koja će proizvoditi cjepivo Sputnjik V i ono će se kasnije moći izvoziti u susjedne države, navedeno je u priopćenju.

Direktor RDIF-a Kiril Dimitrijev zahvalio je vladi Srbije za kontinuiranu potporu i povjerenje u Sputnjik V.

- Srbija je među prvim zemljama u svijetu koje su odobrile Sputnjik i koriste to cjepivo radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruskog cjepiva u Torlaku osigurat će lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program cijepljenja u zemlji, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je, među ostalim, da će proizvodnja cjepiva Sputnjika V u Institutu Torlak jačati kapacitete Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju toga cjepiva u jugoistočnoj Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!