Dom naroda BiH prihvatio "europske zakone"

30.08.2023.

16:14

Autor: E.P.C./Hina

 Dom naroda Parlamenta BiH prihvatio "europske zakone"

Dom naroda Parlamenta BiH prihvatio "europske zakone"

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Državni Dom naroda Parlamenta BiH prihvatio je prijedloge pet zakona povezanih s napretkom te zemlje prema Europskoj uniji, čime raste optimizam da bi do kraja godine Europsko vijeće moglo dati preporuku za otvaranje pregovora s BiH. Usvojena su tri zakona iz europskog paketa koji se odnose na vladavinu prava. Prošlog ih je tjedna utvrdilo Vijeće ministara BiH, a prethodno prihvatio Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Radi se prijedlozima zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine, zatim o ombudsmanu te zemlje  i Zakonu o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, tijelu koje bira i razrješava suce i tužitelje. 


Na taj zakon postoji mogućnost amandmanskih izmjena u trećem čitanju, budući da su prigovore na transparentnost odredbi koji se tiču javne objave imovinskih kartica sudaca i tužitelja iznijele međunarodne organizacije koje djeluju u BiH te nevladin sektor.


Gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je i izmjene zakona o vinima te o strancima.


Na donošenju izmjena tih zakona inzistirali su iz Izaslanstva Europske unije u BiH. 


Izmjenama BiH usklađuje svoje propise s direktivama Europske unije koje se tiču statusa stranaca i tražitelja azila te se omogućava jednostavniji izvoz vina. 


Europska komisija je dostavila BiH 14 uvjeta kako bi ta zemlja stekla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a u međuvremenu su ti uvjeti djelomično ublaženi. 


Potkraj prošle godine Europsko vijeće dodijelilo je BiH status kandidata, a moguće je da bi do kraja godine Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore o članstvu s EU. 


Početkom ovog tjedna predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel je u razgovoru s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto najavio da će na jednoj od predstojećih sjednica Europskog vijeća na dnevnome redu biti odobravanje otvaranja pregovora s BiH. 


Krišto je izrazila je nadu da bi se to moglo dogoditi do kraja ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!