Tko god da sutra postane turski predsjednik, već je pobijedio nacionalizam

27.05.2023.

20:06

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/B.A./HRT

Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu

Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu

Foto: Umit Bektas/Yves Herman / REUTERS

Sutra se održava drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj. Prema anketama, kao favorit slovi aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan ispred oporbenog kandidata Kemala Kilicdaroglua

video thumb

Međutim, kako je poručila Elizabeta Gojan javljajući se uživo iz Istanbula u središnjem HTV-ovom Dnevniku - čuvajte se anketa, staro je pravilo. Naime, u prvom krugu, iako su ankete davale prednost oporbenom kandidatu, pobijedio Erdogan s 49,5 posto glasova. Ne gledajući u svoje novčanike glasovali su Turci u prvom krugu vjerojatno najznačajnijih izbora u stoljetnoj modernoj povijesti svoje zemlje.


Iako je inflacija zastrašujućih 43 posto, iako cijene hrane stalno vrtoglavo rastu, a država nije dobro odgovorila na katastrofalni potres u veljači u kojem je poginulo 50.000 ljudi - Turci su ipak glasovali za čovjeka odgovornog za to, Recepa Tayyipa Erdogana.


Najveće iznenađenje u prvom krugu zapravo je bio ultranacionalist Sinan Ogan, koji je svoju potporu u drugom krugu dao Erdoganu i pozvao svoje pristaše da glasuju za njega. Dva suparnika sutra se bore za tih 2,5 milijuna glasova ultranacionalista.


Nasuprot 69-godišnjem Erdoganu, žestokom islamistu koji se bori za treće desetljeće vlasti, nalazi se uvjereni sekularist, 74-godišnji Kilicdaroglu, koji je u prvom krugu zračio nadom, obećavao slobodu i demokraciju, ali je, razočaran rezultatima prvog kruga naglo skrenuo desno - strasno obećaje da će, bude li postao predsjednikom, protjerati sve izbjeglice natrag kućama.


- Turska je u teškim ekonomskim problemima. Ako molimo za novac ljude koje smo do jučer vrijeđali, to znači da smo u neprilici. Svi smo toga svjesni. Stoga, izaći ćemo na izbore i dati svoj glas. Smijenit ćemo autoritarnu vladu demokratskim sredstvima, poručio je Kilicdaroglu na predizbornom skupu.

Jaka i moderna država ili još veća autokracija?


Erdogan je svoju predizbornu kampanju završio danas u rodnom Istanbulu, zapravo moleći i odajući počast svom islamskom idolu, pogubljenom premijeru Adnanu Menderesu, u pokušaju organiziranja svoje baze za sutrašnje povijesne izbore. Ne treba zaboraviti - u Turskoj izbori nikad nisu održani u dva kruga.


- Gospodine Kemal, što ćete učiniti ako budete izabrani za predsjednika? Možete li išta učiniti bez potpore parlamenta? Ne možete. Gdje se nalazi zakonodavna vlast? Naravno - u parlamentu. Naš Narodni savez ima 323 zastupnika. Kako vi planirate progurati zakone? Glasujmo tako da osiguramo suradnju zakonodavne i izvršne vlasti u harmoniji, rekao je Erdogan na predizbornom skupu.


Jedna zastava, jedna nacija, jedna domovina, jedna zemlja, jedna država - zaziva Erdogan. Njegovi pristaše uvjereni su da će Turska koju će on dalje voditi biti jaka i moderna država. Međutim, kritičari su uvjereni da dolazi vrijeme još veće autokracije i mračna budućnost. 


Tko god da sutra bude pobjednik na izborima, već je pobijedio nacionalizam. Ne treba zaboraviti da je u prvom krugu izabran parlament u kojem je većinu zauzela konzervativna većina Recepa Tayyipa Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!