07:30 / 20.05.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Izrael tvrdi da je 'neutralizirao' Hamasov sustav tunela u Gazi

Dužnosnik Hamasa predviđa skori prekid vatre

Dužnosnik Hamasa predviđa skori prekid vatre

Foto: Amir Cohen / REUTERS

Danas će o stanju na Bliskom istoku i pitanju Palestine raspravljati Opća skupština UN-a. Izraelska vojska priopćila je da je "neutralizirala" veliki sustav tunela koje su iskopali militanti Hamasa u Pojasu Gaze. Dodaju kako je oko 4070 raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze u smjeru Izraela u zadnjih tjedan i pol. 

Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da su njihovi borbeni zrakoplovi uništili više od 90 kilometara tunela koji čine podzemni sustav poznat kao Metro - "grad ispod grada". IDF navodi da je tijekom noći nastavio zračne udare i topničke napade te da su pogođene mete, među kojima kuća jednog od zapovjednika Hamasa u Khan Yunisu, tvornica oružja i raketni bacači. Izraelska vojska je rekla da su tuneli izgrađeni tijekom pet godina i da su omogućili Hamasu, koji upravlja Pojasom Gaze, da premješta streljivo, borce i hranu unutar obalnog pojasa.

Visoki dužnosnik Hamasa izjavio je da bi u roku od nekoliko dana moglo doći do prekida vatre između Izraela i oružanih palestinskih skupina, iako su prekogranični sukobi ušli u svoj 11. dan, pri čemu su u napadu Izraela na pojas Gaze ranjene četiri osobe. Palestinci su ispalili više raketa na izaelske gradove nakon ponoći u četvrtak. Prema IDF-u, oko 4070 raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze u smjeru Izraela u zadnjih tjedan i pol.

Dužnosnik Hamasa predviđa skori prekid vatre

- Smatram da će trajni napori u pogledu prekida vatre uroditi plodom. Očekujem da će zajednički dogovor o prekidu vatre biti postignut u roku od jednog ili dva dana, rekao je politički dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk za libanonsku TV Al-Mayadeen. Naime, Bijela kuća objavila je u srijedu da je američki predsjednik Joe Biden zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odmah deeskalira napetosti u sukobu s Gazom prema prekidu vatre.

Također, Reutersu je egipatski sigurnosni izvor rekao da su se sukobljene strane uz pomoć posrednika načelno dogovorile o prekidu vatre, ali da se o detaljima još pregovara u tajnosti, a katarska televizija Al Jazeera objavila je da se mirovni izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland u Kataru sastao s čelnikom Hamasa Ismailom Haniyehom. No, borbe su u četvrtak ujutro ušle u svoj 11. dan, a Izraelci su nakon ponoći izveli više od deset zračnih napada na Gazu, dok su Palestinci ispalili više raketa prema Izraelu.

Napadi nastavljeni 11. dan

Tako su u izraelskom napadu na grad Khan Younis na jugu Gaze ranjene četiri osobe, izvijestile su tamošnje zdravstvene službe. Izraelska vojska rekla je da su njezini zrakoplovi rano u četvrtak pogodili skladište oružja koje se nalazi u Gazi u kući dužnosnika Hamasa, kao i "vojnu infrastrukturu smještenu u rezidencijama" ostalih zapovjednika Hamasa, uključujući i u Khan Younisu. Sirene uzbune na raketne napade rano jutros oglasile su se u gradu Beersheba na jugu Izraela i u područjima koja graniče s Gazom, no nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama ili šteti, javio je Reuters.

Od 10. svibnja i početka sukoba palestinske zdravstvene službe izvijestile su o 228 smrtno stradalih osoba u izraelskim bombardiranjima pojasa Gaze, dok izraelske vlasti navode 12 poginulih u raketiranju Hamasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!