10:58 / 15.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Dvije milijarde dolara za izbjegavanja klimatskih promjena

Bill Gates

Bill Gates

Foto: Jason Lee / REUTERS

Osnivač Microsofta Bill Gates u sljedećih pet godina želi uložiti ukupno dvije milijarde dolara u projekte i pokretanje tvrtki kako bi se izbjegle klimatske promjene.

Potrebne su inovacije kako bi se izbjegla klimatska katastrofa, rekao je Gates u izjavi objavljenoj danas u njemačkom poslovnom dnevniku Handelsblatt. To ne bi bilo nemoguće, ali bilo bi vrlo teško, dodao je. Gates je također pozvao da u sljedećem desetljeću vlade peterostruko povećaju ulaganja u istraživanje čiste energije i druge klimatske inovacije diljem svijeta.

Poduzetnik i filantrop procjenjuje da će za istraživanje godišnje biti potrebno najmanje 110 milijardi dolara. U svojoj novoj knjizi "Kako izbjeći klimatsku katastrofu" Gates poziva da se emisije CO2 potpuno eliminiraju do 2050. kako bi se izbjegla golema ekološka i gospodarska šteta. Gates ističe - da bi se to postiglo, industrija se mora promijeniti dosad neviđenim tempom.

Usto, Gates vjeruje da su nužni porezi na CO2 i trgovanje emisijama stakleničkih plinova, a alternativne energije poput solarne i vjetrene nezamjenjive su.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!