Džaferović optužuje HDZ BiH i Hrvatsku da prijete BiH

28.07.2022.

21:17

Autor: M.M./HRT/Hina

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u četvrtak je optužio Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove njegove zemlje, a HDZ BiH da uz potporu Zagreba prijeti teritorijalnom integritetu BiH.

U izjavi koja je medijima dostavljena iz njegova ureda Džaferović je komentirao prijepore oko izmjena izbornog zakona ustvrdivši kako HDZ BiH,nakon što nisu ispunjena njihova očekivanja, sada uz potporu iz Hrvatske prijete teritorijalnom integritetu BiH.

- Nije nepoznanica da HDZ BiH uz ohrabrenje iz vlasti Hrvatske već duži period prijeti nasiljem protiv teritorijalnog integriteta BiH ukoliko do izbora ne bude izmijenjen izborni zakon po njihovim zahtjevima. Radi se o nedopustivim prijetnjama koje je trebalo u startu odbaciti, rekao je Džaferović pozvavši države-članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) da ne toleriraju takvo ponašanje i da pred njim ne popuštaju.

Skandaloznim je nazvao to što visoki dužnosnici Hrvatske pozivaju visokog predstavnika Christiana Schmidta da promijeni izborni zakon BiH. Tvrdi i kako najviši hrvatski dužnosnici vrijeđaju građane BiH.

- Mi se nismo miješali u unutarnja pitanja Hrvatske niti smo upućivali prijetnje teritorijalnom integritetu Hrvatske, te pozivam vlasti ove susjedne države da prestanu, u sinergiji sa HDZ BiH u javnosti i iza zatvorenih vrata prijetiti teritorijalnom integritetu BiH, izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Kazao je kako građani BiH među kojima su i Bošnjaci žele mir i suradnju unutar zemlje, ali su pripravni braniti se u slučaju potrebe.

- Pravo na samoobranu je pravo propisano poveljom UN-a i nitko ne može zabranjivati da kažemo da ćemo se braniti ako nas ponovo netko napadne, izjavio je Džaferović no nije pojasnio tko bi to Bošnjake mogao napasti i od koga zapravo prijeti rat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!