Milanović: Ne možemo glupo i bez treptaja slušati prijetnje iz BiH

28.07.2022.

13:22

Autor: HRT/I.B.

Predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je na Korčuli. Sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada, a potom dao izjavu novinarima. Poručio je stanje u BiH ugrožava sustav nacionalne sigurnosti u Hrvatskoj. 

- Jučer slušam Bakira Izetbegovića, sina čovjeka kojeg je Tuđman odlikovao najvišim državnim veleredom zbog suradnje s hrvatskom vojskom u ratu u BiH. S vojskom koja je oslobodila Bihać i pola BiH, spasila tisuće muslimanskih i bošnjačkih života. Čovjek jučer prijetio oružjem. Prebrojava koliko ih ima, koliko dronova imaju. Što je to normalno? To me puno više zanima nego nekakva marčapija i nekakav prevarant koji je za nekakvu lovicu dilao s podacima u MUP-u. Njujorška i losanđeleška policija su nekad bile krcate takvim tipovima pa su ih riješili. Zemlja nije propala. A da mi glupo i bez treptaja slušamo prijetnje iz BiH, izjavio je Zoran Milanović

- Jezik mržnje i netrpeljivosti koji se valja sarajevskim ulicama, prijetnje visokom predstavniku koji si je sam kriv za to jer ide s prijedlozima izbornog zakona i Ustava Federacije kojim se Hrvatima praktički ne daje ništa. A i to malo je previše i rulja mu prijeti pa se prepadne pod pritiskom Kasabe, Mahale, birtije, ulice ili berlinske politike. O tome vam ja govorim, ono što vam je redakcija rekla da me pitate je beznačajno, poručio je.

- Mi smo otvarali most neki dan u duhu dobrosusjedstva i dobre vjere, a gore se divlja, prijeti i u biti pokušava politički uništiti jedan narod. Ja sam Plenkoviću prije više mjeseci predložio da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost. Na kojem možemo pričati o Ukrajini. Vidjeli smo recimo da je na otvorenju Pelješkog mosta kineski premijer. Dakle, premijer države koja zdušno podržava Rusiju govori o nama. Neke stvari se tu mijenjaju. Ja to čak mogu pozdraviti. Pitanja nacionalne sigurnosti ipak nije Ukrajina. To je Bosna. Evo, nakon onog što se dogodilo jučer, moja ponuda Plenkoviću i vrhu HDZ-a i dalje stoji. To su teme o kojima moramo razgovarati. Tiče se političke sudbine hrvatskog naroda u BiH. Gospodin Čović i gospođa Krištof su sjedili u prvom redu na otvaranju Pelješkog mosta, što mi je drago bilo vidjeti, ali to je protokolarna gesta. Što mi je drago bilo vidjeti, ali to je protokolarna gesta par excellence. Mi očito imamo potpuno bipolarnu politiku. Čas pružamo zaštitu i podršku, čas se skrivamo kao zec u kupusu, rekao je, naglasio je.

Rukovanje s Plenkovićem

Rekao je da je prišao Plenkoviću i dao mu ruku. 

- Razmišljam o tome kako su par kilometara dalje odvija drama. Srećom neće biti pucnjave jer nema oružja. Prijeti se oružjem. A ne hoću li se rukovati s Andrejem Plenkovićem. Ja sam ga tamo spazio, u treptaju oka, prišao sam i rekao: "Dobar dan, bok Frka", tamo je stajao Frka. Dakle, bez frke. I onda smo došli i sjeli. Je li to sad vijest? Pa tome nije prethodila nikakva tučnjava, fizički obračun. Kod nas je politika i dalje relativno benigna. Ali kod nas. Oko nas ne. Tako da ako Plenkovića bilo što smeta, a ja imam razloga da ga puno toga smeta, ali nemam pravo na to. Ni na uvrijeđenu facu, ni na prigovore, nego na to da neke stvari radimo. U nekim stvarima u kojima nam rade, ne o glavi, ali o ruci, da budemo skupa, smatra Milanović.

O cijenama energenata

Komentirao je predložene mjere štednje zbog visokih cijena energenata.

- Ako ćete staviti klimu na 25 prodajte je Romima. Nek je odnesu, oni će napraviti profit na tome, Romi su vrlo spretni s tim stvarima. Što će ti klima na 25? Onda je isključi. A s obzirom da živim u Zagrebu preko 50 godina, mislim da ova zima neće biti ruska. Ni ruske zime nisu što su bile. Nije ovo ruganje s Filipovićem, vjerojatno je mislio dobro, ali što on tu može. Ili će se situacija u Ukrajini smiriti ili će kineski premijer koji nas je onako srdačno pozdravio na Pelješkom mostu, nešto dogovoriti s Putinom i Bidenom. Jer to je taj trokut.  Izvan toga ne ide. EU se tu neće ništa pitati. Naš je zadatak da probamo urediti svoje poslove na dobrobit svog naroda. Nijemci su '41. išli pješke do Moskve da bi se smrzavali, sad će se smrzavati doma, rekao je. 

"Čovjek je potkralj, nitko ga nije izabrao, sigurno ne ni politički narod", komentirao je Visokog predstavnika Schmidta koji je izjavio da ga je Milanović uvrijedio.

- Sad će netko tko je bio pomoćnik državnog tajnika u Njemačkoj, meni koji sam predsjednik zemlje članice Europskoj Uniji, govoriti da sam ga uvrijedio! Dobrodošao u svijet odraslih, ja sam na svom poslu dužan primiti tisuće uvreda. Da se kompletan pakao otvori da bi se stvari riješile. Kome da se žalim? Majci? prestari smo, kasno je za to, rekao je.

Rekao je da nema godišnji odmor.

- Nisam bio na ljetovanju od 2007. godine, rekao je.

Novinari su predsjednika pitali za komentar velike akcije USKOK-a vezano za odavanje tajni iz istraga. Kaže kako se radi o "nekakvim lopovima koje će pohvatati". Komentirajući navode da se radi o visokopozicioniranom policajcu odgovorio je da je za njega visokorangirani policajac "šef krim odjela i oni ljudi za koje javnost zna".

- Ovo drugo nisu visokorangirani ljudi. Oni mogu biti u službi godinama. Ne vidim da to ugrožava sustav nacionalne sigurnosti. Taj sustav ugrožava stanje u BiH, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!