Ne prestaju političke reakcije na odluku visokog predstavnika za BiH

28.07.2022.

19:24

Autor: Tamara Marković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, ne prestaju stizati reakcije. Hrvatski narodni sabor smatra da je Ured visokog predstavnika mogao učiniti više. Najnovije izmjene komentirali su i premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Dok se u Sarajevu neprestano nižu reakcije, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poručuje - tehničke izmjene koje je donio, nisu samo kozmetičke promjene.

- Sada sam odlučio - politički odgovornim ljudima dajem priliku, dajem im dovoljno vremena da što prije uvedu promjene. Ako to ne učine, paket koji sam predložio i dalje je kod mene, na mojem stolu, rekao je Schmidt. 

Uvrede izrečene proteklih dana, ali i retoriku čelnika SDA nazvao je neprihvatljivima. Za Hrvate, Schmidtove tehničke izmjene, samo su minimalan pomak.

- Mislim da je nerealno očekivati da se u šest tjedana izborne kampanje riješe stvari koje se nisu željele riješiti dvije godine i bilo tko s bošnjačke strane tko bi eventualno bio spreman realno i kompromisno pristupiti rješavanju ovoga pitanja, taj bi vjerojatno bio dočekan kao nekakav izdajnik unutar bošnjačkog korpusa, smatra Josip Merdžo, glavni tajnik HNS-a.

Središnje izborno povjerenstvo BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika, kažu da im ona pomaže protiv onih koji žele kršiti zakon. Premijer Andrej Plenković smatra da je Ured visokog predstavnika mogao učiniti više kada je riječ o izmjenama izbornog zakona, a osudio je izjave Bakira Izetbegovića.

- Katastrofalno, kakvo prebrojavanje? Šta je to priprema za rat? Kako drukčije protumačiti takve izjave?, upitao je Plenković.

- Mi smo zabrinuti za ovakvu retoriku. Ovakva retorika vodi nepovjerenju, udaljavanju i destabilizaciji, to je jasno kao dan. Pa ne govorimo ovo zato što smo zadovoljni i sretni, dodao je.

Predsjednik Milanović ističe da stanje u BiH i tamošnja retorika ugrožavaju hrvatsku nacionalnu sigurnost, te da je Schmidt jučerašnje izmjene donio pod pritiskom.

- Ali da mi gluho i bez treptraja slušamo prijetnje iz BiH, jezik mržnje i netrpeljivosti koji se valja sarajevskim ulicama, prijetnji visokom predstavniku koji si je sam kriv za to, jer ide sa prijedlozima za izmjenu izbornog zakona i ustava federacije kojima se Hrvatima praktički ne daje ništa, rekao je predsjednik Milanović.

Premijeru je poručio da je ponuda za sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti i dalje na stolu.

- Ja sam njemu pisao za sjednicu VNS-a 24. veljače. Prošlo je otad jako puno, ni pisma ni razglednice. Čovjek u međuvremenu brutalno izvrijeđa visokog predstavnika Schmidta, ne jednom nego valjda 20 puta. Izvrijeđa pola susjednih zemalja, velik broj zemalja u međunarodnoj zajednici koji su naši partneri, rekao je Plenković.

U najnovijem intervjuu Schmidt je osudio predsjednikovu političku komunikaciju.

- Dobro došao u svijet odraslih gospodine Schmidt. Tvoje ovlasti su ogromne, o njima ovisi sudbina i opstojnost na određeni način naroda koji i ja predstavljam. I to su sve stvari koje direktno emaniraju na Hrvatsku, koje imaju utjecaja ovdje, poručio je Milanović.

Christian Schmidt dao je političarima u BiH šest tjedana za dogovor. Ako se ne dogovore, najavio je novu intervenciju.

HRT-ov novinar Ilko Barbarić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako rijetki optimisti očekuju da bi moglo doći do nastavka pregovora o izmjena izbornog zakona BiH u sljedećih šest tjedana, ali mnogo je više onih koji realno gledaju i poručuju da ako nije moglo za godinu-dvije onda teško da će moći za šest tjedana.

Istaknuo je i kako je izrazito naelektrizirana atmosfera i da je teško u toj atmosferi očekivati da će doći do nekog razgovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!