Ekipa HTV-a u Buči: Grad je pretrpio strašne gubitke

08.09.2022.

19:32

Autor: Elizabeta Gojan/T.V./Dnevnik/HRT

Ekipa HTV-a u Buči

Ekipa HTV-a u Buči

Foto: HTV / HRT

Dok ratna razaranja i dalje traju na jugu i istoku Ukrajine, bliži se 200. dan ruske agresije na tu zemlju. Mnogi su gradovi i mjesta uništeni, brojni životi izgubljeni. Ekipa HTV-a nalazi se u Buči, kijevskom predgrađu, gdje je ruska vojska od veljače do sredine ožujka ubila više od tisuću civila. 

- U ožujku, tijekom prvih dana ruske invazije na Ukrajinu, brojna su zvjerstva počinjena u gradićima sjeverno od Kijeva - užasi koji se i danas dokumentiraju. Kada su se ruske snage, krajem ožujka povukle iz regije oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva, za sobom su ostavile više od 1200 tijela. Procjenjuje se da je u Buči ubijeno 548 ratnih zarobljenika i civila. Najmanje pedeset tek treba identificirati. Pamtimo stravične i potresne snimke tijela ubijenih - na ulicama, ispred zgrada, u vrtovima, podrumima i improviziranim grobovima, javila je iz Buče u središnji Dnevnik novinarka HTV-a Elizabeta Gojan.

- Žrtve se pokapaju na mjesnom groblju, često bez rodbine koja bi ih ožalila, jer su mnogi pobjegli od rata i razaranja, ističe Gojan.

- Razmjeri zločina otkrivenih u Buči izazvali su poplavu međunarodne pažnje i pomoći. Međunarodni stručnjaci za ratne zločine pomogli su dokumentirati ubojstva, dodaje novinarka HTV-a.

- Šest mjeseci nakon masakra u Buči, scene pokapanja na groblju početak završetka. Međutim, on neće biti dovršen dok se ne identificira i posljednje tijelo i ne obavijesti rodbina, javila je Elizabeta Gojan.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!