15:26 / 25.02.2022.

Autor: HRT

NATO jača istočno krilo i nastavlja vojno podupirati Ukrajinu

Summit NATO-a

Summit NATO-a

Foto: HRT / HTV

Čelnici NATO-a rasporedit će dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade - poručuje 30 čelnika u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon virtualnog samita kojem je predsjedao glavni tajnik Jens Stoltenberg. Na summitu je sudjelovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović

- Rusija je počinila stratešku pogrešku. Sada vršimo značajna dodatna obrambena raspoređivanja snaga u istočnom dijelu Saveza, stoji u priopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri. To znači da će se vojno ojačati istočno krilo NATO-a i države koje dosad na svom teritoriju nisu imale vojnike Saveza - Mađarska, Bugarska, Slovačka i Češka, javio je iz Bruxellesa Tihomir Vinković.


Jens Stoltenberg je najavio i da će NATO podupirati Ukrajinu na sve načine, pa i vojno. Naveo je brojku od više od stotinu zrakoplova koji stoje u stajnju pripravnosti i više od 120 brodova uključujući i tri borbene skupine. Aktiviran je borbeni plan NATO-a koji se pripremao godinama. Na pitanje vjeruje li da ukrajinska vojska može zadržati Ruse i mogu li spriječiti pad Kijeva Stoltenberg je kazao: "Podaci se stalno mijenjaju, vjerujem u hrabrost ukrajinskih vojnika". 

video thumb

- Rusija je namjerno pokrenula dugo planiranu operaciju. Osuđujemo njihovu agresiju na najčvršći mogući način i pozivamo ih da odmah prekinu s vojnom ofenzivom. Stojimo uz hrabri narod Ukrajine, podupiremo njihovu teritorijalnu cjelovitost i suverenitet, kao i pravo na samoodređenje, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg otvarajući sastanak.  

Dodao je kako je pozvao bliske partnere NATO-a Finsku, Švedsku i EU na summit jer kriza sve pogađa.

- Rusija ugrožava mir u Europi. Narod Ukrajine bori se za svoju slobodu suočen s neisprovociranom ruskom invazijom. Pozivamo Rusiju da zaustavi ovaj besmisleni rat, na trenutačni prekid vatre i da povuče sve svoje snage iz Ukrajine te da se vrati na put dijaloga i odustane od agresije. Ciljevi Kremlja nisu ograničeni samo na Ukrajinu. Svijet će smatrati odgovornima Rusiju i Bjelorusiju za njihova djela. Rusija je agresor. Odluka predsjednika Putina da napadne Ukrajinu golema je strateška pogreška za koju će Rusija platiti visoku cijenu u godinama koje dolaze, poručio je Stoltenberg. 


Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je "onima koji bi mogli biti u iskušenju intervenirati" u ime Ukrajine da će "odgovor Rusije biti trenutan i da će dovesti do posljedica kakve takvi nisu doživjeli u svojoj povijesti". Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će NATO braniti svaki centimetar teritorija svake članice Saveza.


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da su velike države poput Rusije "potencijalni monstrumi" koje treba shvaćati ozbiljno, kao i njihovu mogućnost da nanesu štetu drugima. Ponovio je kako Ukrajina ne treba ući u NATO, istaknuvši da taj vojni savez "mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima".

Što se tiče raspoređivanja hrvatskih vojnika u zemljama NATO-a, rekao je kako je optimalno da budu smješteni u Mađarskoj te da smatra kako nije "ni blizu moguće" širenje sukoba na članice NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!