Antiratni prosvjedi održavaju se diljem Rusije

25.02.2022.

19:51

Autor: Miro Aščić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prosvejdi protiv rata

Prosvejdi protiv rata

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Dok svijet užasnuto i nemoćno promatra kako se ruski tenkovi valjaju prema Kijevu, prosvjednici diljem svijeta traže prekid ruske vojne invazije na Ukrajinu. 

- Trebamo podršku, to je jedino što može zaustaviti zvijer, podrška Europe, Europa se mora probuditi, rekao je Ukrajinac iz Barcelone.

A rat, čini se, ima mnogo protivnika i u samoj Rusiji. Antiratne prosvjede koji se održavaju diljem Rusije policija brzo uguši, a prosvjednike uhićuje. 

- Mislim da je danas, 24. veljače, Rusiji oduzeta budućnost. Ruski narod koji je miroljubiv sada osjeća mržnju svijeta jer počinjemo treći svjetski rat u središtu Europe, naglasio je Dmitrij Muratov, glavni urednik Nove gazete i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Budući da je Europa nespremna upustiti se u vojni sukob s nuklearnom silom, na stolu su samo sankcije, ali njih su u Moskvi ionako već ukalkulirali u cijenu napada. Novi paket sankcija trebao bi pogoditi ruski financijski i energetski sektor, dogovoreno je noćas na izvanrednom sastanku Europskog vijeća koji je trajao do dugo u noć.

- Paket teških i ciljanih sankcija koje su europski čelnici odobrili to jasno pokazuje i imat će golem učinak na rusku ekonomiju i političku elitu, rekla je Ursula von der Leyen,predsjednica Europske komisije

- Najavljeno je, kako se situacija bude razvijala, da će sigurno biti novih paketa, dakle ovo je nešto što ima dinamični karakter i sigurno nije posljednja poruka koju će Europska unija poslati Rusiji, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Francuski predsjednik Macron s prethodnicima raspravlja o Ukrajini. Jedan je od rijetkih europskih čelnika koji je do posljednjeg trenutka posredovao kako bi spasio mir na europskom kontinentu.

- Da, bilo je dvoličnosti, svjesnog odabira predsjednika Putina koji je pokrenuo rat kada smo još mogli pregovarati o miru, rekao je.

Austrija šalje prvu pošiljku humanitarne pomoći Ukrajini, lijekove i medicinsku opremu, a njemački predsjednik poziva Putina da zaustavi ratno ludilo. 

- Predsjednik Putin prolijeva krv naroda koji je nedavno nazvao sestrinskim. Pozivam ga da odmah zaustavi ludilo ovog rata, govori Frank- Walter Steinmeier, njemački predsjednik.

Zbog napada na Ukrajinu, papa Franjo posjetio je rusko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici kako bi izrazio zabrinutost, što je nezapamćeno odstupanje od protokola. 

- Imam veliku bol u srcu zbog pogoršanja situacije u Ukrajini. Unatoč diplomatskim naporima u posljednjih nekoliko tjedana, događaju se sve alarmantniji scenariji. Poput mene, mnogi ljudi diljem svijeta osjećaju tjeskobu i zabrinutost, rekao je papa Franjo.

Sjedinjene Države, glavni donator oružja Kijevu, najavile su nove sankcije Rusiji koje će putem kontrole izvoza biti usmjerene na ruski financijski sustav i tehnološki sektor.

- Naše današnje odluke odnose se na sankcije koje će pogoditi ruski bankovni sustav, čija je imovina vrijedna bilijun dolara. Isključili smo i najveću rusku banku, na koju se odnosi trećina te vrijednosti. Isključili smo je iz američkog financijskog sustava. Danas ćemo blokirati još četiri najveće banke. To znači da će sva njihova imovina u Americi biti zamrznuta, naglasio je Joe Biden, američki predsjednik.

Novi američki vojni avioni stižu u vojne baze u Rumunjskoj. Velika Britanija poslala je novi vojni konvoj u Estoniju i zabranila slijetanje na svoje aerodrome ruskom nacionalnom prijevozniku Aeroflotu. Moskva je odgovorila zabranom ulaska u ruski zračni prostor britanskim aviokompanijama i svima najavljuje kontraakcije.

- Slijedit će, naravno, uzvratne i recipročne mjere, ali hoće li biti simetrične ili asimetrične, ovisit će o našim interesima, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.
Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji i dalje odbija osuditi ruski napad na Ukrajinu. Xi je pozvao na odbacivanje mentaliteta hladnog rata i podržao pregovore između Rusije i Ukrajine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!