Elizabeta Gojan: Odesa strahuje da ne postane drugi Mariupolj

13.05.2022.

19:34

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Elizabeta Gojan iz Odese za HTV

Elizabeta Gojan iz Odese za HTV

Foto: Dnevnik / HTV

Odesa je posljednje veliko ukrajinsko uporište na Crnome moru i sve češće je na udaru ruskih dalekometnih projektila. Iz Odese se za središnji Dnevnik HTV-a javila novinarka Elizabeta Gojan i kazala da je grad premrežen barikadama i zamkama za tenkove. Odesa je možda najveći i najvažniji cilj ruskog predsjednika Putina, zato je i povremeno raketiraju s Krima i ratnih brodova. Odesa strahuje da će doći pod opsadu ruskih snaga i postati drugi Mariupolj. Borba za Odesu mogla bi utjecati na cijeli ishod rata, ali i na sigurnost u regiji, istaknula je Elizabeta Gojan. 

Najmanje 10%, a neki tvrde da je čak 60% od milijun stanovnika Odese izbjeglo u mirnije dijelove Ukrajine ili inozemstvo. Samo danas je u Genovu u Italiji evakuirano 50 djece. Odesa je utihnula i živi ratnu stvarnost. Nekada središte ruske crnomorske flote, Odesa je sada najveća i najvažnija luka Ukrajine preko koje prolazi 70% njezinog uvoza i izvoza, kazala je Elizabeta Gojan.

Ovaj grad zanimljive mediteranske arhitekture i poznato ljetovalište ima slavne plaže, ali su one sada minirane zbog obrane grada. Odesa je možda najveći i najvažniji cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vojske zato je povremeno raketiraju s Krima i ratnih ruskih brodova, kojih je najmanje 20 uz podmornice nagomilano uz ukrajinske teritorijalne vode u Crnome moru. Ukrajinska vojska uspjela je nanijeti velike gubitke ruskoj mornarici. Pogodila je i potopila dva broda, dodaje Gojan. 

Istaknula je da je Odesa za Ukrajinu ključni izlaz u inozemstvo. Osvoji li Rusija Odesu, prekinut će prekomorsku trgovinu i vojnu pomoć. Ukrajina više nema nijednu tako značajnu luku na koju bi se mogla oslanjati. Za Moskvu bi osvajanje Odese bilo i više od simboličkog značenja. U Odesi živi značajan broj ruske zajednice. Moskva bi čak čini se više željela osvojiti ukrajinski dio Crnog mora od npr. osvajanja Harkiva i zapadnog dijela države. Odesa strahuje da će možda doći pod opsadu ruskih snaga i postati drugi Mariupolj. Borba za Odesu mogla bi utjecati na cijeli ishod rata, ali i na sigurnost u regiji, naglašava Gojan. Objašnjava da bi mogući pad Odese silno ojačao poziciju Moskve jer bi praktički uklonio teritorijalnu tampon zonu između Rusije i zemalja članica EU-a i NATO-a, Rumunjske i Bugarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!