19:05 / 13.05.2022.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

Ukrajinske snage odupiru se ruskom nastojanju da postignu vidljiviji napredak

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Azov Regiment / REUTERS

Žestoke borbe vode se na ukrajinskom istočnom bojištu gdje ruske snage pod svaku cijenu žele postići neki vidljiviji napredak. No Ukrajinci se i dalje uspješno brane, a prema britanskoj obavještajnoj agenciji, Rusima nanose i goleme gubitke u ljudstvu i tehnici, osobito pri njihovu pokušaju prelaska rijeka preko pontonskih mostova. Još nije slomljen ni otpor posljednjih branitelja Mariupolja u čeličani Azovstalj, unatoč manjku streljiva i velikom broju ranjenih. U Kijevu je počelo prvo suđenje za ratne zločine od početka ruske invazije na Ukrajinu, a nagađanja da je Vladimir Putin teško bolestan sve su češća.

Ruska vojska ne odustaje od pokušaja zauzimanja Azovstalja. Topništvom, zračnim napadima te pješaštvom pokušavaju neutralizirati ukrajinske snage i probiti se u unutašnjost čeličane. Kijev tvrdi da uz pomoć Turske nastavljaju pregovore o evakuaciji ranjenika. Kremlj to opovrgava. Tvrde da u obzir dolazi samo predaja Ukrajinaca.

Iz dubine Azovstalja poručuju da će se boriti do kraja.

- Ne možemo se predati Rusima jer to bi značilo trenutačnu smrt. Bojnu Azov u Rusiji smatraju terorističkom organizacijom. Ali naši životi nisu važni, najvažnija nam je sigurnost naše nacije, rekao je Ilija Samoilenko, zapovjednik bojne Azov. 

U središtu Kijeva obitelji i rođaci branitelja traže da vlasti učine više.

U mariupoljskim tunelima, pet katova ispod zemlje, dva i pol mjeseca boravila je Natalija Babeuš. Nije vjerovala da će se uspjeti spasiti.

- Uz ime, prezime i broj osobne iskaznice, u unutrašnjosti jakne, zapisala sam svoju krvnu grupu, majčin i očev telefonski broj jer nisam mislila da ćemo izaći, kazala je Natalija Babeuš, bivša radnica čeličane Azovstalj. 

Ovih deset tjedana rata strašno je vrijeme za moju zemlju, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova na svjedočenju pred Vijećem UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Djeca su silovana pred svojim majkama, kazala je Emine Džepar, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova i spomenula slučaj 11-godišnjeg dječaka. Istaknula je da je on potom prestao govoriti, a da sada sa svijetom komunicira jedino crtajući crne linije.

Predstavnik Rusije bojkotirao je sjednicu o stanju u Ukrajini tvrdeći da Zapad demonizira njegovu zemlju. No to nije spriječilo da u Kijevu počne prvo suđenje za ratne zločine. Sudi se 21-godišnjem ruskom vojniku iz tenkovske divizije Kantemirovska. Sumnjiči se za ubojstvo 62-godišnjeg biciklista. Bude li proglašen krivim, prijeti mu doživotni zatvor.

- Optuženik nema nikakvih pritužbi na uvjete. Ovo je prvi put da se primjenuje ovaj članak Kaznenog zakona. Ne postoji slična sudska praksa, rekao je Viktor Ovsanikov, odvjetnik vojnika Vadima Šišimarina

video thumb

Od 24. veljače na području Ukrajine počinjeno je najmanje 10.700 ubojstava koja se mogu smatrati ratnim zločinima. Identificirano je oko 600 počinitelja. Rusija za zločine optužuje Ukrajinu. Tvrdi da njezine snage ne gađaju civile.

U Černjihivu su raketirane dvije škole. Ukrajinske snage napreduju sjeverno prema Harkivu.

Sve ukrajinske škole zatvorene su poslije 24. veljače. Negdje se nastava ipak održava online, a u Harkivu u sigurnosti podzemne željeznice. Samo u Harkivu uništeno je 75 osnovnih i srednjih škola.

Iako se svaki dan pojavljuju glasine o lošem zdravstvenom stanju ruskog predsjednika, mediji bruje o navodnim tvrdnjama ruskog oligarha bliskog Kremlju u kojima kaže da Vladimir Putin boluje od leukemije te da je o tome izviještena ruska obavještajna agencija FSB.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!