07:04 / 08.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Engleska: Broj zaraza Covidom-19 od početka lipnja učetverostručen

Nema dokaza da je Europsko prvenstvo u nogometu pridonijelo porastu

Nema dokaza da je Europsko prvenstvo u nogometu pridonijelo porastu

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Broj zaraza Covidom-19 u Engleskoj učetverostručen je u posljednjih mjesec dana, pokazala je studija, dok britanski premijer Boris Johnson najavljuje da u roku od dva tjedna namjerava u potpunosti otvoriti zemlju.

Johnson je rekao da planira do 19. srpnja ukinuti sve mjere protiv širenja koronavirusa, premda modeli sugeriraju da će broj slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji rasti. Britanski premijer ustvrdio je da se život mora vratiti u normalu unatoč mogućim novim smrtnim slučajevima.

Prema istraživanju koje je vodio Imperial College London, procjenjuje se da bi se novi slučajevi Covida-19 mogli udvostručavati svakih šest dana, dok jača novi val zaraze potaknut širenjem delta varijante koronavirusa.

Studija koja je uključila 47 tisuća ljudi testiranih između 24. lipnja i 5. srpnja pokazala je da je prevalencija virusa 0,59 posto, četiri puta više u odnosu na slično istraživanje provedeno između kraja svibnja i početka lipnja kada je prevalencija iznosila 0,15 posto.

- Teško je, na osnovu podataka koje smo dobili, zagovarati potpuno otvaranje, rekao je Steven Riley s Imperial Collegea.

On je također rekao da nema dokaza da je Europsko prvenstvo u nogometu pridonijelo porastu broja slučajeva zaraze, ali je naglasio da je za žene 30 posto manje vjerojatno da budu pozitivne na koronavirus od muškaraca, a razlog tomu su najvjerojatnije različiti obrasci socijalnog ponašanja muškaraca i žena.

- Moguće je da zbog gledanja nogometa muškarci imaju više društvenih aktivnosti nego što je to uobičajeno, rekao je Riley.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!