23:38 / 04.08.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Erdogan: Šumski požari u Turskoj najgori u povijesti

Najgori požari u povijesti Turske

Najgori požari u povijesti Turske

Foto: Kenan Gurbuz / REUTERS

Turska se bori s najtežim šumskim požarima u svojoj povijesti, rekao je predsjednik Tayyip Erdogan, kada se vatra na jednom području na jugozapadu zemlje proširila prema termoelektrani.

Potaknuti visokim temperaturama i jakim, suhim vjetrom, požari su prisilili tisuće Turaka i stranih turista da pobjegnu iz svojih domova i hotela na egejskim i sredozemnim obalama. Osam ljudi je izgubilo život u požarima od prošlog tjedna.

Avioni i deseci helikoptera pridružili su se vatrogascima koji se na tlu bore s vatrom, no Erdoganova vlada se suočila s kritikama glede obujma i brzine odgovora. Više od tjedan dana nakon što su izbili prvi požari, 16 njih je i dalje gori u srijedu, rekao je ministar šumarstva.

- Požari koji su se dogodili ove godine, nisu se dogodili nikad u našoj povijesti - rekao je Erdogan novinarima u televizijskom intervjuu te dodao da su ovo najveći požari dosad.

U posljednja dva tjedna, požari u Turskoj spalili su tri puta veće područje od onog koje u prosjeku godišnje bude uništeno vatrom, objavila je Europska vatrogasna agencija. Susjedne zemlje se također bore s požarima potaknutim toplinskim udarima i snažnim vjetrovima.

- Vatra se proširila do termoelektrane - rekao je Muhammer Tokat, gradonačelnik grada Milasa, dodavši da je termoelektrana evakuirana.

Ranije, ekolozi su rekli da su zabrinuti zbog mogućeg širenja vatre u skladište ugljena u termoelektrani.

- Štetni plinovi mogli bi se proširiti u atmosferu ako ugljen nekontrolirano počne goriti - rekla je aktivistica Deniz Gumusel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!