22:02 / 03.08.2021.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT

Mediteran u plamenu, u Turskoj nove evakuacije

Gore kuće na jugu Turske

Gore kuće na jugu Turske

Foto: Nazim Ozdemir / REUTERS

Stotine požara bukte u više europskih zemalja. Ekstremno visoke temperature na Mediteranu ne spuštaju se. Najteže je i dalje u Turskoj. 

Nema odmora za vatrogasce te stanovnike južne i jugozapadne Turske, u kojoj bukti još od prošle srijede. Naređena je evakuacija stanovnika pet sela nedaleko do Antalyje.

- Rođen sam ovdje prije 63 godine. Prvi sam put doživio ovako veliki požar. Nikada prije ništa slično nisam vidio. Izgorio mi je traktor, no spasio sam opremu. Stigao samo obući hlače i istrčati ne razmišljajući ni o čemu, priča stanovnik sela Kalemlera. Dom Mustafe Kilica iz Marmarisa - uništen je. Sve vrijedno je, kaže izgorjelo ali sretan je što su svi živi. Mnogi su ostali bez svega i za to optužuju vlast. Tvrde da se presporo reagiralo.

- Da je ovamo došlo više vatrogasaca, ovo se ne bi dogodilo. Naših helikoptera za gašenje požara nije bilo dovoljno. A budući da ih nije bilo dovoljno, izgorjelo je cijelo selo, tvrdi Mahmut Sanil, stanovnik Bozalana. Njegov sumještanin Nusret Yildirim kaže kako je preklinjao da se pošalje helikopter, ali 'ništa stiglo nije'.

Tisuće vatrogasaca, šesnaest zrakoplova te deseci helikoptera nemoćni su u borbi s vatrom. Izgorijelo je 136.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta, tri puta više od uobičajenog godišnjeg prosjeka.

- Mislim da nije vrijeme za ponos. Moćna smo zemlja - no kada nemam vode oko kuće, zamolim susjeda da mi pomogne. Treba li nam strana pomoć? Pa, treba, požar je zahvatio veliko područje i izvan je kontrole, dodaje volonterka Yasemin Akkaya.

Turska je aktivirala Mehanizam za pomoć u slučaju katastrofa. Kanaderi iz Hrvatske i Španjolske od danas gase zajedno s timovima iz Rusije, Irana, Ukrajine i Azerbajdžana.

Pakleno i u susjednoj Grčkoj

I dalje gori na Rodosu i Peloponezu. U posljednjih 48 sati izbilo je 116 požara. Grčka, kao i veći dio Mediterana, na udaru je toplinskog vala. U gradu Larissi izmjereno je 46 stupnjeva. Malo manje je pakleno u tradicionalno vrućoj Ateni, sjeverno od nje bukti veliki požar. Stanovnici su pozvani da budu spremni na moguću evakuaciju. Požar je već oštetio ionako opterećenu elektroenergetsku mrežu pa su neki dijelovi glavnoga grada bez struje.

- Ovo je najgori toplinski val od 1987. Povećana potražnja za električnom energijom znatno opterećuje sustav. Želim uvjeriti Grke da činimo sve kako bismo osigurali struju, no tražimo i od građana da nam pomognu, poručio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Zbog požara zatvoreni su prilazni putovi i autocesta Atena - Lamija.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!