Prvi summit EU-a i ASEAN-a; sutra sastanak Europskog vijeća

14.12.2022.

Zadnja izmjena 19:50

Autor: HRT/V.G./Hina

Prvi summit EU-a i ASEAN-a

Prvi summit EU-a i ASEAN-a

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Posljednji ovogodišnji summit EU-a na kojem će čelnici 27 država članica raspravljati o ruskom ratu protiv Ukrajine, energetici, gospodarstvu, sigurnosti i obrani, južnom susjedstvu te vanjskim odnosima skraćen je za jedan dan jer se u srijedu sastaju na prvom samitu sa zemljama ASEAN-a.

Uoči sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, premijer Andrej Plenković sudjeluje na prvom summitu Europske unije i Saveza država jugoistočne Azije kojim se obilježava 45 godina diplomatskih odnosa.

U Bruxellesu sve prati Jasna Paro koja se javila za središnji Dnevnik HTV-a.

- Ovo je prvi put da europski lideri održavaju zajednički sastanak "za istim stolom" s liderima 9 država JI Azije, posebice za EU koja nakon rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine i želi diversificirati dobavne kanale svih vrsta roba, materijala i minerala, ali želi i proširiti međunarodnu osudu ruske agresije, za nju ovo je važan sastanak. Većina država ASEAN-a je bila vrlo oprezna u osudi ruske agresije. Osim Singapura, koji je Rusiji nametnuo sankcije, večeras su u zajedničkoj deklaraciji lideri EU-a i 9 država JI Azije zajedno stali i istaknuli međunarodnom poretku koji se temelji na pravilima, poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države, javila je Paro.

Glavna tema je bila, dodala je, jačanje i proširenje ekonomskih odnosa, iznad svega trgovine.

- Bruxelles je najavio ulaganja od 10 mlrd eura u infrastrukturne projekte koji se tiču transporta, ali i energetskog i digitalnog sektora, dodala je.

Premijer Plenković sudjelovao je na summitu, a sutra će biti i na europskom summitu, gdje će jedna od glavnih tema biti situacija u Ukrajini, razgovarat će se o cijenama energenata, a očekuje se potvrda kandidatskog statusa za BiH.

video thumb

- Na summitu između EU i zemalja ASEAN-a, dakle deset zemalja, važna regionalna organizacije koja okuplja zemlje ekonomski sve snažnije i bitnije i u smislu trgovine nakon ključnih aktera Kine, EU predstavlja na globalnoj razini vrlo bitnu organizaciju. Teme koje će biti aktualne su i od pitanja globalnog mira sigurnosti, borbe protiv klimatskih promjena, trgovine, aktualnih pitanja u regiji, rekao je premijer Plenković.

- Treba ojačati važnost ASEAN-a kojem smo najveći razvojni partner. Mi smo drugi po veličini investitor i treći partner u regiji koja ima živu ekonomiju i koja će u idućim godinama samo rasti. Upravo sada, trećina ukupne pomorske trgovine u svijetu prolazi kroz Južno kinesko more. Dakle, za nas je to žila kucavica i zato je važno da plovidba bude slobodna i sigurna. Moramo razgovarati o sigurnosti na dvije strane. Na jednoj je Ukrajina, a na drugoj Južno kinesko more i napetosti s Kinom, rekao je Josep Borrell, europski šef diplomacije.

video thumb

Sastankom na vrhu čelnika EU-a i Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) obilježava se 45 godina uspostave diplomatskih odnosa. Na sastanku je sudjelovalo 27 čelnika EU-a i devet od deset zemalja ASEAN-a, jer vojni režim Mjanmara nije pozvan. Članice ASEAN-a su Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Čelnici članica dviju organizacija na svom prvom summitu u povijesti razgovarali su o strateškom partnerstvu i svojim strategijama za indo-pacifičku regiju. Na sastanku je bilo riječi o jačanju suradnje u trgovini, zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Summitom supredsjedaju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i premijer Kambodže Hun Sen, čija zemlja ove godine predsjeda ASEAN-om.

Posljednji ovogodišnji summit EU-a ovaj put je zbog sastanka s ASEAN-om skraćen na jedan dan.

U četvrtak, na sastanku Europskog vijeća, čelnici 27 država članica raspravljat će o ruskom ratu protiv Ukrajine, energetici, gospodarstvu, sigurnosti i obrani, južnom susjedstvu i vanjskim odnosima.

Situacija u Ukrajini nakon masovnih ruskih udara na energetsku infrastrukturu dodatno je otežana snijegom i niskim temperaturama.

- To od nas zahtijeva određen odgovor, u pogledu spremnosti za humanitarnu pomoć, naveo je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu čelnicima država članica.

Osim neposrednih potreba zemlje, moramo razgovarati o tome kako zajamčiti održivost naše vojne i financijske potpore Ukrajini, dodaje Michel.

Na dnevnom redu šefova država i vlada EU-a su i cijene energije, koje su dosegnule rekordne razine nakon ruske agresije na Ukrajinu.

- Ova je godina radikalno promijenila naš energetski krajolik i jasnije nego ikad stavlja do znanja da moramo djelovati zajedno, navodi Michel.

Dodaje da će sljedeće godine jedna od najvažnijih zadaća biti reforma tržišta električne energije čim Europska komisija da prijedlog.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen planira izdvojiti 10 milijardi eura javnih sredstava do 2027. za ulaganja u projekte u ASEAN-u, kao što su obnovljivi izvori energije i održiva poljoprivreda.

- Vidimo veliku potražnju u regiji za diverzifikacijom njihovih izvora ulaganja i za rad s pouzdanim partnerima, rekao je dužnosnik EU-a o regiji u kojoj su veze s Kinom porasle.

EU želi proširiti svoje trgovinske veze izvan sporazuma o slobodnoj trgovini sa Singapurom i Vijetnamom te pregovora s Indonezijom. Regionalne grupacije jedna drugoj treći su najveći trgovinski partneri.

Od njih se također očekuje da pokažu predanost međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima.

Europska unija želi izjavu kojom bi se rat u Ukrajini opisao kao čin ruske agresije. Dužnosnik EU-a rekao je da je blok vrlo pozitivan u pogledu izgleda za izjavu, priznajući da to nije laka zadaća.

Singapur je uveo sankcije Rusiji, no Laos, Tajland i Vijetnam bili su suzdržani u glasanju Ujedinjenih naroda u listopadu za osudu ruske aneksije ukrajinskih regija.

ASEAN ima deset članica: Brunei, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Čelnici Grupe 20 zemalja (G20) složili su se na prošlomjesečnom sastanku kojim je predsjedala Indonezija, članica ASEAN-a, da je većina članica osudila rat.

U izjavi sa summita vjerojatno će se također pozvati na smirivanje u Južnom kineskom moru i baviti se vojnim udarom u Mjanmaru u veljači 2021. i nestabilnošću na Korejskom poluotoku.

Čelnici će razgovarati i o transatlantskim odnosima

Američki Akt o smanjenju inflacije (IRA) izazvao je zabrinutost u EU-u zbog mogućnosti bijega investitora prema Sjedinjenim Državama. Riječ je o masovnim subvencijama domaće proizvodnje u Sjedinjenim Državama u području zelene tranzicije i sve više raste pritisak da i EU napravi sličan program kako bi izbjegli zaostajanje.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!