EU, NATO i UN pozdravljaju primjenu sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

01.08.2022.

14:04

Autor: I.Z./HRT/Hina

Izvoz ukrajinskih žitarica

Izvoz ukrajinskih žitarica

Foto: - / Shutterstock

Europska unija, NATO i UN pozdravili su danas primjenu dogovorenog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, nakon što je prvi brod ranije tijekom jutra isplovio iz Odese.

Prvi brod sa žitaricama isplovio je danas iz ukrajinske luke Odese, prema ranije postignutom sporazumu o sigurnom prolasku, izvijestio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

- Europska unija pozdravila je odlazak prvog broda i zatražila "potpunu provedbu" sporazuma koji je ranije dogovoren u Istanbulu o ponovnom izvozu iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

- Radi se o prvoj vrlo važnoj i dobrodošloj etapi i očekujemo s nestrpljenjem provedbu ukupnog sporazuma i nastavak izvoza iz Ukrajine prema klijentima širom svijeta koji su pogođeni krizom hrane uzrokovanom ruskom blokadom ukrajinskih luka, rekao je Peter Stano.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj koja je odigrala "središnju ulogu" u postizanju dogovora o izvozu žitarica.

- Saveznici u NATO-u čvrsto podupiru integralnu provedbu sporazuma čiji je cilj smanjiti svjetsku prehrambenu krizu kojoj je uzrok rat Rusije u Ukrajini, naglasio je u poruci na Twitteru.

Brod Razoni pod zastavom Sierra Leonea napunjen je s 26.000 tona kukuruza i plovi prema Libanonu. Sutra se očekuje u Istanbulu gdje treba proći inspekciju Centra za zajedničku koordinaciju.

- Libanon ovisi o izvozu žita iz Ukrajine i jedna je od zemalja koje su najjače pogođene prehrambenom krizom, rekao je Stano.

Sporazum potpisan 22. srpnja u Istanbulu između Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a omogućio je izvoz iz Ukrajine pod međunarodnim nadzorom.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je isplovljavanje broda, rekavši da se nada da je on samo prvi od njih još mnogo.

- Glavni tajnik nada se da će ovog biti prvi od mnogo komercijalnih brodova koji će ploviti u skladu s potpisanom inicijativom i da će to donijeti toliko potrebnu stabilnost i olakšanje globalnoj sigurnosti s hranom, posebno u najosjetljivijem humanitarnom kontekstu, kaže se u priopćenju UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!