14:04 / 05.04.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/T.D./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Europa se i dalje bori s trećim valom pandemije

Kritično stanje u poljskom zdravstvu

Kritično stanje u poljskom zdravstvu

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Diljem svijeta traje utrka s vremenom u cijepljenju protiv koronavirusa. Europa se i dalje bori s trećim valom pandemije - mjerama i testiranjem. Engleska tako za sve građane najavljuje besplatno testiranje na virus dvaput tjedno.

U porastu je broj slučajeva zaraze koronavirusom diljem središnje i istočne Europe. Poljske vlasti upozoravaju da zdravstveni sustav doseže kritične granice. U ovoj bolnici nadomak Krakova popunjeni su gotovo svi kreveti.

- Zdravstveni sustav neće se urušiti, ali u proteklih godinu dana događa se da vozila hitne pomoći satima idu s pacijentima od bolnice do bolnice pokušavajući pronaći slobodan krevet, rekao je Jaroslaw Gucwa, ravnatelj okružne bolnice u Bochniji.

Poljska vlada nastoji ubrzati program cijepljenja, ali za sada nema naznaka popuštanja pritiska na zdravstveni sustav. Diljem Francuske otkazuju se predbilježbe za cijepljenje AstraZenecinim cjepivom. 

- Ovdje je 600 doza koje nisu potrošene jer nitko nije došao na cijepljenje, rekao je Armand Devignes, koordinator centra za cijepljenje u Calaisu. 

U zemlji je dano 2 milijuna doza AstraZenecina cjepiva. Prijavljeno je 12 slučajeva pojave krvih ugrušaka, od toga 4 sa smrtnim ishodom. 

Svi građani Engleske moći će se dvaput tjedno besplatno testirati na koronavirus. Tvrtke s više od 10 zaposlenika moći će zatražiti brze testove za svoje radnike, redovito testiranje nastavit će se i u školama, a pojedinci će se moći testirati u lokalnim centrima ili naručiti test na kućnu adresu. Velika Britanija dosad je cijepila više od polovine odraslih stanovnika. Premijer Johnson trebao bi predstaviti planove o postupnom ublažavanju mjera i pokretanju gospodarstva. 

Njemački ministar zdravstva obišao je centar za cijepljenje na berlinskom sajmu. Do sada je u Njemačkoj cjepivo primilo oko deset posto stanovnika. Od ovoga tjedna i liječnici primarne zdravstvene zaštite počinju cijepiti svoje pacijente.

- Do kraja svibnja dvadeset posto Nijemaca bit će cijepljeno, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn

Trgovačke ulice u središtu Atene ponovnu su pune kupaca. Od danas su u Grčkoj otvorene trgovine, kupuje se uz mnoga ograničenja, ali to, čini se, malo komu smeta.

- Ovo mi je jako nedostajalo, tako dugo nisam bio u kupnji, rekao je stanovnik Atene.

Grčka se još oporavlja od desetljetne dužničke krize, a pandemija ju je gurnula u duboku recesiju pa se vlada u Ateni nada povratku turista kako bi se napokon pokrenulo gospodarstvo.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!