Europarlamentarci u Krškom

02.09.2022.

19:48

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Europarlamentarci u Krškom

Europarlamentarci u Krškom

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nuklearnu elektranu Krško obišli su zastupnici u Europskom parlamentu iz Hrvatske i Slovenije. Razgovarali su o aktualnim energetskim izazovima, pri čemu su istaknuli da Europa plaća visoku cijenu dosadašnje energetske ovisnosti o Rusiji.

Smatraju da nuklearna energija može znatno pridonijeti pouzdanosti opskrbe strujom te da je gradnja drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom u interesu obiju zemalja.

- To svakako uključuje i snažnije korištenje i obnovljivih izvora energije, ali i Slovenija i Hrvatska smatraju da to uključuje i korištenje nuklearne energije koja ima potencijal da stvori dovoljne količine energije na jedan pouzdan, siguran i ekološki način. To je upravo ono čemu svjedočimo ovdje u Krškom preko 40 godina, rekao je Karlo Ressler, zastupnik Europskog parlamenta (HDZ).

- Pokazali smo im da smo unaprijedili elektranu da je ona sigurna za pouzdan pogon narednih 20 godina. Također pokazali smo im da uspijevamo unatoč ekstremnim vremenskim uvjetima raditi na punoj snazi. Drugim riječima pripremom na produljeni životni vijek i pripremom na ekstremne uvjete koji su pred nama mi smo zadovoljili i klimatske promjene, rekao je Saša Medaković, član Uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!