12:17 / 15.02.2021.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/HRt/IMS

Europu zabrinjava britanski soj, u Češkoj izvanredno stanje

Prag

Prag

Foto: David W Cerny / Reuters

Smanjuje se broj novozaraženih koronavirusom na svjetskoj razini. Pada i broj aktivnih slučajeva u Europi, ali i dalje je veći od 12,5 milijuna. Europske zemlje zabrinjava širenje britanskog soja koronavirusa koji je u Češkoj doveo do izvanrednog stanja.


Od ponoći, u Češkoj je ipak stupilo na snagu dvotjedno izvanredno stanje koje je Vlada proglasila na zahtjev guvernera zbog preopterećnosti bolnica. I to nakon što je Zastupnički dom prošli tjedan odbio produžiti izvanredno stanje tražeći reviziju epidemioloških mjera: blaže mjere za uslužne djelatnosti, veće naknade za poduzetnike i jasan plan otvaranja škola. Babiševa manjinska Vlada će razgovarati s oporbom o budućim mjerama.

- Drago mi je što je zdrav razum nadvladao politikanstvo kojem smo svjedočili u Zastupničkom domu. Zahvaljujem guvernerima koji su shvatili da moramo surađivati i dati sve do sebe kako bismo zaštiti živote naših građana. Situacija nije dobra, vrlo zarazan britanski soj virusa širi se cijelom zemljom, rekao je Andrej Babiš, češki premijer.

U Velikoj Britaniji je 22 posto stanovnika primilo prvu dozu cjepiva, a putnici iz visoko rizičnih zemalja, nakon ulaska u zemlju, moraju platiti 10-dnevni boravak u karanteni, u zato predviđenim hotelima. Britancima je inače već ranije zabranjeno putovati na odmor u inozemstvo.

- Svaki dan ćemo zvati svakog gosta, samo da bismo provjerili imaju li sve što ime treba. Usto, vlada im je osigurala profesionalnu pomoć ako budu zabrinuti zbog svog mentalnog zdravlja, kaže Vincent Madden, direktor hotela.

Širi se novi, kalifornijski soj koronavirusa. Prvi slučaj otkriven je još u srpnju, u Los Angelesu, a do kraja siječnja, proširio se u još 20-ak savzenih država. Uz britanski, južnoafrički i brazilski, kalifornijski soj još je jedna, dugo cirkulirajuća mutacija koronavirusa.

- Još uvijek je mali broj zaraženih, ali čini se da je ovaj zarazniji, što ne znači da je riječ o težem obliku. Ono što za sad znamo o britanskom soju, ulijeva nadu da većina cijepiva pruža zaštitu i protiv novih sojeva tako da se nadamo da će tako biti i u slučaju ovog kalifornijskog, rekla je dr. Jasmine Plummer, iz Medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu.

U jeku sezone karnevala, u Rio de Janeiru nikad tiše. Ranijih godina, gradonačelnik bi predao ključeve grada kralju karnevala, ali ove ih je godine uručio zdravstvenim djelatnicima. Poznati plesači sambe, svoje će točke izvoditi online, a kako građane ne bi ponio ritam i naveo na veća okupljanja, gradom će patrolirati 1000 policajaca.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!