Evo što je Putin 2018. govorio o nukleranoj prijetnji

28.02.2022.

10:23

Autor: HRT

Vladimir Putin 2018. o nukleranoj prijetnji

Vladimir Putin 2018. o nukleranoj prijetnji

Foto: HTV / HRT

Težina odgovornosti je kada o Vašoj odluci ovise sudbine milijuna ljudi, ako ne i čitavog čovječanstva, kada govorimo o nuklearnom gumbu, kada trebamo slati naše momke u tuđinu, bez garancije da će se vratiti živi. Kako se donose takve odluke? Kako živjeti s tom odgovornošću?, pitao je ruskog predsjednika Vladimira Putina 2018. godine novinar Vladimir Solovjov.

- To je dio posla. Prije donošenja takvih odluka, treba sve dobro izvagati. Što se tiče pitanja o nuklearnom gumbu, ono, blago rečeno, nije korektno. Kao prvo, nismo mi to počeli. Napominjem da se prva atomska bomba nije pojavila kod nas, već u SAD-u. Drugo, mi nismo nikada iskoristili nuklearno oružje, a SAD ga je iskoristio protiv Japana, Amerikanci su to učinili. Gdje je garancija da se to neće ponoviti? Što se tiče konkretno te teme, ona je strahovito važna i osjetljiva, ali želim reći i Vama i svijetu. Naši planovi primjene nuklearnog oružja, nadam se da do toga neće doći, ali u teoriji, plan primjene tog oružja u slučaju tzv. uzvratnog napada, to znači da odluka o primjeni nuklearnog oružja može biti donesena samo u slučaju kada je naš sustav dojave o raketnom napadu zabilježio lansiranje rakete i izračunao točnu putanju leta. I vrijeme udara bojevih glava po teritoriju Ruske federacije. Ako je netko donio odluku o uništenju Rusije, imamo zakonsko pravo na obranu. Da, to će biti globalna katastrofa za čovječanstvo, globalna katastrofa za čitav svijet. No, kao građanin Rusije i predsjednik Ruske države moram se zapitati "Što će nam svijet bez Rusije?", odgovorio je Putin.

Podsjetimo, Putin je jučer, četvrti dan ruske invazije na Ukrajinu povukao drastičan potez - podiguo je nuklearne snage na visoki stupanj pripravnosti. Rusija ima najviše nuklearnih bojevih glava na svijetu - procjenjuje se čak 500.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!