SAD: Putinova naredba o snagama nuklearnog odvraćanja neprihvatljiva eskalacija

27.02.2022.

18:04

Autor: P.F./Hina

Putinova naredba o snagama nuklearnog odvraćanja je neprihvatljiva eskalacija

Putinova naredba o snagama nuklearnog odvraćanja je neprihvatljiva eskalacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Naredba ruskog predsjednika Vladimira Putina o stavljanju nuklearnih snaga u stanje pripravnosti neprihvatljiva je eskalacija, ocijenio je SAD i naglasio da Zapad nikad Rusiji nije prijetio.

- To znači da predsjednik Putin nastavlja s eskalacijom ovog rata na način koji je potpuno neprihvatljiv. Moramo nastaviti sa zaustavljanjem njegovih poteza i akcija na najoštriji mogući način, reagirala je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield u intervjuu za CBS "Face the Nation".

SAD je optužilo Vladimira Putina da izmišlja prijetnje koje ne postoje.

- Riječ je o opetovanoj formuli kakvu predsjednik Putin primjenjuje u ovom sukobu, izmišlja prijetnje koje ne postoje kako bi opravdao nastavak agresije, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Ni u jednom trenutku Rusiji nisu prijetili NATO ili Ukrajina (...) oduprijet ćemo se. Imamo kapaciteta za obranu, rekla je Psaki.

Ruska objava ciljana je u svrhu eskalacije, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane govoreći uz uvjet neimenovanja.

Time Putin jasno u igru uvodi snage koje mogu, ako se dogodi pogreška u procjeni, stvari učiniti mnogo, mnogo opasnijima, upozorio je.

Stavljanje ruskih nuklearnih snaga u stanje pripravnosti suvišno je upozorenje, jer Rusiji nikad Zapad nije prijetio. Na zahtjev novinara taj dužnosnik nije želio odgovoriti predviđa li SAD neki odgovor koji bi donio promjenu stajališta u pogledu američkih nuklearnih snaga.

- Vjerujemo u naše kapacitete brane i obrane naših saveznika i partnera. A to znači u domeni strateškog odvraćanja, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!