Cijene hrane u siječnju blizu najviše razine u 10 godina

03.02.2022.

13:06

Autor: Hina/HRT/D.S.

Hrana

Hrana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene hrane u svijetu ponovo su porasle u siječnju, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, i blizu su najviših razina u posljednjih 10 godina, objavila je u četvrtak agencija UN-a za hranu.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih namirnica porastao je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 1,1 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu, na prosječnih 135,7 bodova.


Najviše je porastao indeks koji prati cijene biljnih ulja, za 4,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu otkada FAO prati podatke, zbog smanjene dostupnosti izvoza i drugih ograničenja ponude, povezanih s manjkom radne snage i nepovoljnim vremenskim prilikama.


- Strahuje se da ta ograničenja neće tako skoro biti ublažena, rekao je u priopćenju Boubaker Ben-Belhassen iz FAO-vog Odjela za tržišta i trgovinu.


Osjetno je u siječnju poskupjelo i mlijeko i mliječni proizvodi, za 2,4 posto, bilježi FAO, izdvojivši snažan rast cijena obranog mlijeka u prahu i maslaca.


Cijena žitarica gotovo su stagnirale, budući da je 3,8-postotno poskupljenje kukuruza, zbog suše u Južnoj Americi, neutralizirao pad cijena pšenice, za 3,1 posto, pod utjecajem dobrog uroda u Australiji i Argentini.


Cijene mesa također su tek neznatno porasle, a pojeftinio je samo šećer, za 3,1 posto u odnosu na prosinac, djelimice i zbog povoljnih izgleda proizvodnje u velikim izvoznicama Indiji i Tajlandu, priopćio je FAO.


Poskupljenje hrane značajan je faktor snažnog rasta potrošačkih cijena u razdoblju oporavka gospodarstava širom svijeta od pandemijske krize, a FAO upozorava da viši troškovi ugrožavaju siromašne u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.


Veća proizvodnja žitarica


U odvojenom izvješću o tržištima žitarica FAO je podigao procjenu globalne proizvodnje žitarica u 2021., na 2,793 milijarde tona, što bi predstavljalo povećanje za 0,8 posto u odnosu na 2020.


Ističu veću proizvodnju pšenice u Argentini i Australiji nego što se ranije prognoziralo i nešto više procjene proizvodnje u Rusiji i Ukrajini.


Blago su podignute i procjene proizvodnje kukuruza u EU, Ukrajini i SAD-u koji bi se trebao primaknuti rekordu.


- U 2022. svjetska površina zasijana pšenicom trebala bi se proširiti ponajprije zbog povoljnih vremenskih uvjeta na sjevernoj hemisferi, iako bi značajnije proširenje mogli zapriječiti visoki ulazni troškovi, napominje FAO.


Potrošnja žitarica u sezoni 2021/2022. trebala bi porasti za 1,6 posto, na 2,805 milijardi tona.


Zalihe bi na kraju sezone trebale iznositi 824 milijuna tona i biti tek nešto više nego na njezinom početku, prognozira FAO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!