18:22 / 06.03.2021.

Autor: Hina/Reuters

Finska odgađa lokalne izbore zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Ilustracija, Helsinki

Ilustracija, Helsinki

Foto: Anastasia Borisova / Pixabay

Finska će odgoditi lokalne izbore koji su se trebali održati sljedeći mjesec za sredinu lipnja jer su zbog porasta broja slučajeva koronavirusa ondje zabrinuti da bi mogao biti slab odaziv, ali i da bi mogao porasti broj infekcija nakon glasanja, rekla je u subotu ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson.


Finska je među europskim zemljama koje su najmanje pogođene pandemijom koronavirusa, ali vlasti su u pripravnosti zbog nedavnog povećanja broja slučajeva i pojave novih varijanti koronavirusa, posebno u glavnom gradu Helsinkiju i okolici.

- Lokalni izbori koji su bili zakazani za 18. travnja odgođeni su za 13. Rizik da izbori ne uspiju je prevelik, rekla je ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson i upozorila da bi legitimitet izbora mogao biti ugrožen ako previše ljudi ostane kod kuće umjesto da izađe na izbore.

U Finskoj postoji 309 općina, a njima upravljaju vijeća koja oporezuju stanovnike i zadužena su za usluge poput zdravstva i obrazovanja.

Devet od deset stranaka koje su trenutačno u finskom parlamentu složile su se s odgađanjem lokalnih izbora, a desnica je jedina podržala održavanje glasanja sljedećeg mjeseca, kako je bilo planirano.

Finska je do danas zabilježila 61.552 slučaja zaraze koronavirusom, od kojih je 767 smrtnih slučajeva, a trenutačno je 239 hospitaliziranih osoba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!