22:38 / 19.01.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Finska premijerka: Članstvo Finske u NATO-u je "vrlo nevjerojatno"

Finska premijerka Sanna Marin

Finska premijerka Sanna Marin

Foto: Johanna Geron / REUTERS/Shutterstock

Finska ne planira pristupiti NATO-u u bliskoj budućnosti, ali je spremna podržati europske saveznike i SAD uvođenjem oštrih sankcija Rusiji ako dođe do napada na Ukrajinu, kazala je finska premijerka Sanna Marin. To bi imalo vrlo značajan učinak i sankcije bi bile ekstremno oštre, kazala je Marin u intervjuu za Reuters.

Marin je istaknula kako je "vrlo nevjerojatno" podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u tijekom njenog mandata. Finsko-ruska granica duga je 1340 kilometara.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je jučer finskog predsjednika Saulija Niinistoa kako bi razgovarao s njime po drugi puta u mjesec dana o "značaju bliskog obrambenog partnerstva Finske s SAD-om i NATO-om", stoji u priopćenju Bidenovog ureda.

Marin je bila suzdržana po pitanju razgovora, ali je istaknula kako vjeruje da su druge zemlje svjesne činjenice da je Finska dugo održavala "funkcionalnu" vezu s Rusijom. Premijerka je ponovila da Finska ima pravo pridružiti se NATO-u jednoga dana ako to poželi. Nitko ne može utjecati na nas, ni Sjedinjene Države, ni Rusija, ni bilo tko drugi, dodala je.

Finska se u prosincu odlučila za nabavu mlažnjaka F-35 i kupuje vojnu opremu kompatibilnu sa standardima NATO-a. Posljednja anketa najvećeg finskog dnevnika Helsingin Sanomat pokazuje da 28 posto Finaca želi zemlju u NATO-u, dok ih je 42 posto protiv. Ostali su neodlučni, ali je zagovornika Finske u NATO-u osam postotnih bodova više nego po anketi s kraja 2019. Sve u svemu, vjerujem da će biti više rasprave o NATO-u u narednim godinama, kazala je Marin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!