Florida te Sj. i J. Karolina utvrđuju štetu nakon jednog od najjačih uragana

01.10.2022.

09:28

Autor: M.Š./Hina/HRT

Posljedice uragana kod Charlestona

Posljedice uragana kod Charlestona

Foto: Jonathan Drake / REUTERS

Nakon što je poharao Floridu te Sjevernu i Južnu Karolinu, uragan Ian koji je oslabio u tropsku oluju nastavlja svoj put prema Georgi, Virginiji i Zapadnoj Virginiji koje su proglasile izvanredno stanje. U međuvremenu raste broj žrtava na područjima kroz koja je uragan prošao. Poginule su 23 osobe, za mnogima se traga. Šteta se procjenjuje na više desetaka milijardi dolara. Više od 2 milijuna 300 tisuća kućanstava i tvrtki na Floridi i dalje je bez struje. 

Pete Belinda i njegova supruga sporo hodaju cestom pokraj Fort Myers Beacha na jugozapadnoj obali Floride i vuku velike putne kovčege za sobom.

- To je sve što nam je ostalo, kaže Belinda, uzdrman i vidno umoran.

Fort Myers Beach, mirno mjesto na obali Meksičkog zaljeva, postao je epicentar razaranja uragana Iana koji se u srijedu u punoj snazi obrušio na Floridu.

Par je živio ondje, na donjem katu kćerine kuće, koja je sada uništena.

- Oluja ju je jednostavno okrenula na krov. Puna je vode i mulja.

- Stvarno ne znamo što ćemo sada. Pokušavamo se smjestiti kod nekih prijatelja ili obitelji na neko vrijeme jer stvarno nemamo kamo, rekao je Pete Belinda.

Fort Myers Beach praktično je napušten. Ondje su samo vozila hitnih službi i pokoji stanovnik koji navrati pokupiti stvari koje nisu uništene.

Dio grada koji je najteže stradao, najbliži obali, sveden je na polje ruševina.

Policija je ograničila pristup svima koji ne žive u četvrti, ali snimke iz helikoptera pokazuju razmjere štete.

Snažni vjetrovi razorili su drvene kuće, a na nekim mjestima čak nema ni ruševina samo prazna parcela na kojoj je kuća nekad bila.

Rich Gibboni jedan je od onih koji je izgubio dom.

- Voda se popela do drugog kata, rekao je rezignirano. Sad mu je privremeno utočište u obližnjem hotelu s još dvadesetak mještana.

U blizini, 72-godišnja Chris Bills i njezin suprug čekaju autobus. Oni su turisti kojima je policija dala dva sata da pokupe svoje stvari i isprazne apartman koji su unajmili.

Doputovali su iz Engleske da malo uživaju u toplom vremenu i nisu se zabrinjavali upozorenjima o uraganu.

- Nismo mislili da će biti tako jak, kaže Bills.

- Užasno sam se uplašila.

U susjedstvu koje upravo napuštaju snaga uragana dobro je vidljiva. Ian je na desetke brodica i čamaca pobacao na ulicu, neki su još privezani za odlomljeni dio pristaništa, a automobile odvukao u obližnji zaljev gdje još plutaju.

Gibbonija, međutim, nada ne napušta.

- Moramo opstati, nema druge. Trebat će nam dugo, ali moramo stati ponovo na svoje noge. 

- Bilo je vraški strašno, kao vrtlog, baš strašno. Po kući je sve padalo, hladnjak, televizor, a sve potpuno novo. Nova garnitura za dnevni boravak, tek sam je dobila. Bez osiguranja sam, imam osiguran samo automobil... Izgubili smo sve osim života, kaže Tammy Clementine iz Fort Myersa

- Tek počinjemo uviđati razmjere razaranja. Vjerojatno će se svrstati među najjača u povijesti nacije. Svi ste na televiziji vidjeli uništene domove i imovinu. Bit će potrebni mjeseci i godine da se to obnovi. Naša su srca uza sve one čije je živote ova oluja potpuno uništila, rekao je američki predsjednik Joe Biden

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!