U Floridi se broje poginuli, Ian otišao prema Južnoj Karolini

30.09.2022.

Zadnja izmjena 20:50

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/P.F./HRT

Florida

Florida

Foto: Marco Bello / Reuters

Broje se poginuli u vjerojatno najsmrtonosnijem uraganu u povijesti Floride. Zasad je stradala najmanje 21 osoba. Strahuje se da bi ih moglo biti znatno više. Iako je oslabio - sada prijeti Južnoj Karolini.

Nizu je akcija spašavanja ljudu na Floridi. Pozivima u pomoć nema kraja. Posljedice najrazornijeg uragana koji je ikada poharao Floridu zapanjujuće su. Potop nezapamćenih razmjera, golema šteta, više od 2,5 milijuna kućanstava ostalo je bez struje, promet je u kaosu.

- Ovdje smo tek šest mjeseci. Uložili smo sav svoj novac i sada je sve nestalo, ali srećom, imam obitelj, rekla je Wilmajeane Laery, stanovnica Fort Myersa.

- Sve je potopljeno. U kući smo imali tri ili četiri metra vode, istaknuo je Tyler Halman, stanovnik Fort Myersa.

- Bilo je strašno unatoč upozorenju. Imali smo vremena za pripremu, ali nije važno za što ste se pripremali. Vidite ovo, svi dokovi su nestali. Nemate za što privezati čamac, rekao je Rob, stanovnik Fort Myersa.

Pozivi u pomoć dežurnim službama ne prestaju, spasilačke službe su na terenu, a stanovnici najpogođenijih područja traže nestale. Koliko ih je, još se ne zna.

- Ovo bi mogao biti najsmrtonosniji uragan u povijesti Floride. Još ne znamo koliko je žrtava, ali prema prvim izvješćima, moglo bi ih biti mnogo. Odobrio sam da se prema ubrzanoj proceduri na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe. I dalje postoji opasnost od oluje Ian i zato od građana tražim da ne izlaze iz svojih domova, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

I dok dramatične snimke s Floride obilaze svijet, Južna Karolina sprema se za udare snažnog vjetra i kiše.

- Znamo što dolazi. Imamo još vrlo malo vremena. Znamo koliko će biti jaki kiša i vjetar, no najvažnija je ljudska reakcija, da ljudi poduzmu potrebne mjere opreza, izjavio je Henry McMaster, guverner Južne Karoline.

Federalni resursi na raspolaganju su pogođenim područjima. Već se procjenjuje da je šteta katastrofalna, a dugoročno će, smatraju stručnjaci, biti raseljene tisuće ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!