Floridu i Karoline čeka teški oporavak od uragana Ian

02.10.2022.

22:34

Autor: Hina/HRT/V.G.

Posljedice uragana

Posljedice uragana

Foto: Marco Bello / Reuters

Ostaci uragana Ian prošli su kroz Virginiju rano u nedjelju, dok uraganom pogođeno stanovništvo Floride te Sjeverne i Južne Karoline čeka oporavak od katastrofe za koji se očekuje da će koštati desetke milijardi dolara.

Najmanje 53 smrtna slučaja povezana s olujom potvrđena su otkako je Ian udario u obalu Floridskog zaljeva s katastrofalnom snagu u srijedu kao uragan 4. kategorije, uz maksimalnu brzinu vjetra od 240 kilometara na sat. Spašene su stotine ljudi.

Ured šerifa u floridskom obalnom okrugu Lee objavio je da su poginule 42 osobe, a 11 drugih smrtnih slučajeva potvrdili su dužnosnici u četiri susjedna okruga.

Nakon djelomičnog povlačenja poplave, timovi za potragu i spašavanje probijaju se u područja koja su u početku bila odsječena od vanjskog svijeta.

Predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden u srijedu će iz prve ruke vidjeti razaranje na Floridi, objavila je Bijela kuća u subotu.

Joe i Jill Biden će u ponedjeljak posjetiti Portoriko, gdje su stotine tisuća ljudi još uvijek bez struje, dva tjedna nakon što je uragan Fiona pogodio otok.

Kuba ponovno ima struje nakon što je zbog Iana nestala u cijeloj zemlji s 11 milijuna stanovnika, dok su uništeni domovi i poljoprivredni usjevi.

Vlasti Sjeverne Karoline priopćile su da su poginule najmanje četiri osobe.

Nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj u Južnoj Karolini koju je Ian pogodio u petak.

Nastavljajući dalje kopnom Ian je postala sve slabija posttropska oluja.

Nacionalni centar za uragane priopćio je da su moguće dodatne obilne oborine u dijelovima Zapadne Virginije i zapadnog Marylanda u nedjelju, dok se predviđa nastavak "velikih do rekordnih poplava" u središnjoj Floridi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!