23:10 / 17.01.2022.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Francuska uvodi nove restrikcije za necijepljene, Britanci ublažavaju mjere

Francuska

Francuska

Foto: Benoit Tessier / REUTERS

U svijetu je dosad koronavirusom zaraženo gotovo 330 milijuna ljudi, a preminulo ih je malo više od 5 i pol milijuna. Omikron-varijanta i dalje ruši sve rekorde. Najteže je i dalje u Europi. Od 1. veljače Austrija uvodi obvezno cijepljenje, a nove restrikcije za necijepljene uvodi Francuska.


Francuska ponovno ima najveći dnevni broj novoozaraženih pa su vlasti odlučile uvesti nove mjere. Donesen je zakon o obveznim potvrdama o cijepljenju. Necijepljeni više ne mogu u barove, restorane, kina, kazališta, na sportske terene te u međugradske vlakove i zrakoplove. Epidemiolozi, pak, tvrde da zemlja prolazi vrhunac najnovije epizode epidemije.

- Francuska je, čini se, ipak izbjegla onaj najteži scenarij. Pad u dnevnom broju novih slučajeva je počeo, no broj hospitalizacija ipak bi mogao rasti još nekoliko dana. Mislim da je vrhunac ovoga vala u idućem tjednu, kaže Arnaud Fontanet, epidemiolog.

U Nizozemskoj, koja je upravo izašla iz četverotjednog strogog zatvaranja, brojna ograničenja ipak ostaju na snazi. Trgovine, frizerski saloni, sportski klubovi i sveučilišta mogu nastaviti s radom, ali barovi, restorani, muzeji, kazališta i kina ostat će zatvoreni.

Istodobno, Britanci koji također svakodnevno ruše rekorde u broju novozaraženih, najavljuju ublažavanje mjera. Navodno, zasad još neslužbeno, najkasnije idućega tjedna, procijenit će se stanje i posljedice zaraze omikornom pa je moguće ukidanje nekih ograničenja nakon 26. siječnja.

- Ako gledamo stopu zaraze, ona je visoka, hospitalizacija je mnogo, gotovo 20 tisuća ljudi, ali čini se da smo na vrhuncu. Dobra je vijest da broj pacijenata na intenzivnoj njezi pada, pogotovo u Londonu, koji je epicentar. Uvjeren sam da ćemo nakon revizije stanja biti spremni za ukidanje nekih mjera, rekao je Nadhim Zahawi, britanski ministar obrazovanja.

Grci su se, pak, odlučili na rigorozne mjere. Svi oni stariji od 60 godina koji se nisu cijepili plaćat će kaznu od 100 eura mjesečno. Novac od kazni bit će namijenjen državnim bolnicama. Ta najnovija mjera trenutačno pogađa oko 300 tisuća Grka.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!