07:17 / 31.10.2021.

Autor: HRT/Hina

G20 poziva na učinkovito djelovanje protiv klimatskih promjena

Čelnici na summitu G20

Čelnici na summitu G20

Foto: Erin Schaff / REUTERS

Čelnici država G20 u svojoj zajedničkoj izjavi pozvali su na značajno i učinkovito djelovanje prema ograničenju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, no bez navođenja konkretnih obaveza.


Reuters, koji je vidio izjavu, piše kako u njoj nema konkretnih mjera te se ne spominje 2050. kao godina do koje treba postići nulte emisije stakleničkih plinova, za što znanstvenici upozoravaju da je ključno ako se žele izbjeći katastrofalni klimatski uvjeti.

U završnom dokumentu stoji kako trenutni nacionalni planovi o smanjenju štetnih emisija moraju biti ojačani ako će to biti potrebno, a u njoj se spominje i predanost prestanku financiranju elektrana na ugljen u inozemstvu do kraja godine. "Shvaćamo da su utjecaji klimatskih promjena na 1,5 stupnja puno niži nego na 2. Zadržavanje rasta na toj temperaturi zahtijevat će značajno i učinkovito djelovanje i obvezivanje svih država", stoji u zajedničkoj izjavi G20, čije su članice odgovorne za 80% štetnih emisija.

Time su se obvezale na ograničenja koja su određena na klimatskom skupu Ujedinjenih naroda u Parizu 2015. godine, prenosi agencija dpa.

Summit G20 održava se vikend prije no što će se predstavnici gotovo svih svjetskih država u ponedjeljak okupiti u Glasgowu na klimatskoj konferenciji UN-a (COP26). Članice tog formata su i države poput Saudijske Arabije, zemlje s najvećim rezervama nafte na svijetu, te Australije kojoj je ugljen drugi najvažniji izvozni proizvod te i dalje ulaže u taj energent iako stručnjaci pozivaju na njegovo napuštanje, stoga su kritičari i ekološke skupine skeptične oko iskrenosti namjera država u borbi protiv klimatskih promjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!