G20: Druženje s čelnicima izbjegli Xi Jinping i Putin

30.10.2021.

21:14

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik HTV-a/IMS

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovao je na summitu čelnika G20 putem videoveze u Moskvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovao je na summitu čelnika G20 putem videoveze u Moskvi

Foto: Evgeniy Paulin / Reuters

U Rimu je počeo dvodnevni sastanak G20, čelnika dvadeset najvećih svjetskih ekonomija. To je prvi put da se čelnici država G20 sastaju uživo otkad se COVID-19 proširio svijetom. Glavne teme samita su pandemija i klimatske promjene.


Nakon gotovo dvije i pol godine susreti čelnika zemalja skupine G20 uz poneki stisak ruke. Koronavirus nije uspio zaustaviti okupljanje u Rimu, ali je borba protiv pandemije stavljena u fokus samita.

- Pandemija nas je držala razdvojenima, kao i građane naših zemalja. Čak i prije nje susreli smo se s protekcionizmom, unilateralizmom i nacionalizmom. No u situaciji u kojoj se nalazimo jasnije je nego ikada prije da je multilateralizam najbolji odgovor na probleme s kojima smo suočeni, poručio je Mario Draghi, talijanski premijer.

Čelnicima G20 upućen je i poziv na nesebičnost kada je riječ o globalnoj distribuciji cjepiva.

- Dugo sam poticao skupinu G20 da predvodi plan cijepljenja diljem svijeta, kako bi svi bili obuhvaćeni. To se nije ostvarilo zbog geopolitičkih podjela. Ljudi u najbogatijim zemljama dobivaju treću dozu cjepiva, a u Africi je dvjema dozama cijepljeno samo 5 posto stanovništva, rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Druženje s ostalim čelnicima izbjegli su kineski vođa Xi Jinping, koji nije napustio Kinu od početka pandemije, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin. Obojica su se uključila videovezom. Putin je predložio mjere za poticanje gospodarske aktivnosti umrtvljene pandemijom.

- Ministri zdravstva zemalja G20 trebali bi hitno raditi na međusobnom priznavanju potvrda o cijepljenju u svim zemljama skupine, jer stručnjaci kažu da će koronavirus još dugo biti prijetnja, poručio je Putin.

Postignut je sporazum u uvođenju minimalnog korporativnog poreza od 15 posto usmjeren prema multinacionalnim tvrtkama, a svjetski čelnici složili su se i da treba hitno djelovati na zaustavljanju klimatskih promjena. Skupina G20, koju čini devetnaest država i Europska unija, odgovorna je za 80 posto globalne emisije stakleničkih plinova, a gotovo trećina odnosi se na Kinu.

- Druga pitanja djeluju minorna u odnosu na izazov s kojim se Emmanuel Macron, ja, Angela Merkel, Joe Biden i drugi čelnici moramo suočiti. Očekuje nas borba protiv klimatskih promjena, izjavio je Boris Johnson, britanski premijer.

U nacrtu zajedničke deklaracije, navodno, stoji obećanje o djelovanju prema ograničenju rasta temperature na 1,5 stupnjeva, no bez obvezujućih mjera. Na ulice Rima u vrijeme održavanja samita izašli su, pak, klimatski aktivisti i čelnicima G20 poručili - "vaša su rješenja pravi problem".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!