20:52 / 24.08.2021.

Autor: P.F./Hina

G7: talibani će morati sprečavati terorizam i skrbiti za ljudska prava

Ilustracija

Ilustracija

Foto: JAVIER BARBANCHO / Reuters

Talibanska vlada morat će odgovarati za svoja djela kako bi sprečavala teorizam i skrbiti se za ljudska prava, napose žena, priopćio je G7 na virtualnom summitu, a Italija poziva da se u zajednički pristup prema Afganistanu uključe i članice G20.

Čelnici Njemačke, Kanade, SAD-a, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali su na mir i suzdržanost i naglasili da Afganistan ne smije nikada više postati utočište terorizma i ishodište za terorističke napade na druge zemlje.

- Nastavit ćemo se odlučno i solidarno boriti protiv terorizma gdje god ga ima, stoji u zajedničkom priopćenju G7 po završetku sastanka na kojem su sudjelovali i glavni tajnici NATO-a te Ujedinjenih naroda.

Trenutačni je prioritet evakuacija naših sugrađana i Afganistanaca koji su za njih radili, navode u izjavi, ali pozivaju svaku buduću afganistansku vladu da poštuje obveze i međunarodne obveze zaštite od terorizma te zaštitu ljudskih prava svih Afganistanaca, a napose žena, djece i manjina.

G7 još poziva talibane da sastave inkluzivnu i reprezentativnu vladu, u kojoj će biti znatan broj žena i predstavnika manjina.

Italija: u zajednički pristup Afganistanu uključiti G20

Italija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, zauzela se na sastanku G7 koji okuplja najbogatije zemlje svijeta, da se u zajedničku politiku prema Afganistanu uključe i članice G20, skupine najjačih gospodarstava svijeta.

- G20 može pomoći G7 u uključenju drugih zemalja koje su važne jer imaju mogućnost kontrole nad onim što se događa u Afganistanu: a to su Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Turska i Indija, rekao je talijanski premijer Mario Draghi.

Kao sadašnja predsjedateljica G20 Italija želi u rujnu biti domaćin posebnog summita o Afganistanu, no za to još treba potporu SAD-a. Draghi je rekao da je presudno za međunarodne organizacije da zadrže pristup Afganistanu i nakon 31. kolovoza kada istječe dogovoreni rok za povlačenje američkih vojnika.

U pogledu imigracije rekao je da još nema koordiniranog ili zajedničkog pristupa na europskoj ili međunarodnoj razini.

- Moramo učiniti goleme napore u tom smjeru, rekao je Draghi i naglasio da je takav pristup presudan za u borbi protiv terorizma.

Rok do 31. kolovoza neće biti dostatan za evakuaciju svih onih koje želimo izvući iz Afganistana, rekao je njemački šef diplomacije Heiko Maas.

U tom kontekstu Italija je preuzela inicijativu koordinacije u okviru G20, rekao je šef talijanske diplomacije Luigi Di Maio.

- Afganistan će biti na dnevnom redu razgovora u petak kada se sastanem s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!