19:37 / 24.08.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

Talibani ne dopuštaju Afganistancima da odlaze na aerodrom

Zračna luka u Kabulu

Zračna luka u Kabulu

Foto: Javier Barbancho / REUTERS

Nastavlja se drama u kabulskoj zračnoj luci, posljednje informacije govore kako talibani ne dopuštaju Afganistancima da odlaze na aerodrom kako bi napustili državu. Nešto ranije zapadni dužnosnici izjavili su kako ne očekuju produljenje roka za održavanje zračnog mosta iz Kabula, koji bi trebao biti okončan idući utorak. Sve je napetije i u nekim drugim dijelovima zemlje. 

U afganistanskoj provinciji Panjshir, povijesnoj utvrdi antitalibanskih snaga, borci se pripremaju za novu rundu oružane borbe. Tu su i dijelovi dosadašnje vojske. Talibani potvrđuju da njihove snage stežu obruč oko doline Panjshir, a prema informacijama, prošle noći trajali su sporadični obračuni.

- U prošlosti smo porazili talibane u borbama za ove sjeverne krajeve. Odavde su morali bježati. Ponovno stojimo ovdje s našim snagama i oružjem. Zabit ćemo glave talibanima u zemlju, njihovi vođe opet će morati u bijeg, poručuje jedan protutalibanski borac u Panjshiru.

Susjedna regija Baghlan već je zahvaćena sukobima. No, talibanski dužnosnici i dalje ustraju na tome da je njihov cilj inkluzivna, doduše, i islamska vlast.

- Ključno je to što mi želimo sve afganske političare, sve jake osobe, uključiti u buduću inkluzivnu vlast. Zato naši visoki dužnosnici u Kabulu sudjeluju u razgovorima i sastancima s drugim osobama s političke scene koji nisu članovi Islamskog Emirata Afganistana, rekao je Suhail Shaheen, glasnogovornik talibanskog ureda u Kataru.

No, glasnogovornik se ne koristi engleskom riječju za vladu, "government", nego riječju "board", koju bi se moglo prevesti kao odbor, vijeće. Takvo tijelo namjeravaju staviti na čelo države.

Istovremeno, nastavlja se utrka s vremenom u kabulskoj zračnoj luci. SAD i saveznici pokušavaju izvući još 48 000 svojih državljana, ali i lokalnih stanovnika koji su im pomagali. I Japan se pridružio s dva vojna transportna zrakoplova. Gotovo je sigurno da evakuacija neće završiti do kraja ovoga mjeseca. Amerika želi produljiti rok. Jučer je na pregovore poslan i sam ravnatelj CIA-e William Burns, koji se susreo s vođom talibana, Abdulom Ghanijem Baradarom, javlja Washington Post. No, bez više detalja. Talibani su do sada izričito odbijali produljenje, kako oni kažu, okupacije. Problem je što je rok već produljen, SAD se trebao povući do 1. svibnja.

- Odlazimo jer je situacija nejasna i ne znamo tko će upravljati zemljom. Velika je nezaposlenost, nesigurnost, nema izvora prihoda, nema hrane, rekla je bjegunka iz Kabula.

Gospodarstvo je na koljenima. Od pretprošle nedjelje i ulaska talibana u Kabul, u gradu sa službeno 4,5, a neslužbeno i 6 milijuna ljudi, niz tvrtki ne radi.

- Nezaposlenost je na vrhuncu, ljudi ne rade. Zbog toga bježe iz zemlje. Kad bi bilo radnih mjesta, mladi ne bi napuštali zemlju, rekao je stanovnika Kabula Sameem Jan.

Afganistanski BDP strelovito je narastao nakon američke intervencije, od 2002. do 2012. uvećao se više od 3,5 puta. Otada je međutim u blagom padu. Zemlja je koliko-toliko bila uključena u međunarodne ekonomske tokove. Sada je tomu, barem za neko vrijeme, došao kraj. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!